Dani Jugoslovenske kinoteke u Banjaluci

Manifestacija Dani Jugoslovenske kinoteke u Republici Srpskoj održana je početkom ove sedmice u Banjaluci, uz projekcije arhivskih filmova i igranog filma digitalno restaurisanog u okviru projekta Vip Kinoteka „Poseban tretman“ (1980) Gorana Paskaljevića, kao i promociju monografije „70 godina Jugoslovenske kinoteke“.

Na svečanom otvaranju 19. oktobra ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da kinoteke u Srbiji i Srpskoj imaju uspešnu saradnju koja će u narednom periodu biti osnažena na planu edukacija i čuvanja arhivske građe, dokumentarnih i igranih filmova.

Ministarka Trivić je dodala da Srpska u svom fundusu ima vredna dela koja kroz ovakve i slične programske aktivnosti treba da budu predstavljena široj javnosti.

Brojnim filmofilima u Kulturnom centru Banjaluke obratili su se i direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović, a gost manifestacije bio je i stručni saradnik Arhiva kinoteke Božidar Marjanović.

Erdeljanović je izjavio da će izvanredna saradnja sa Kinotekom Srpske biti nastavljena i to na planu digitalizacije i digitalne restauracije. Kako je naveo, Jugoslovenska kinoteka je darovala Kinoteci Srpske više od 300 igranih filmova.

Snježan Lalović je napomenuo da je Jugoslovenska kinoteka značajna u svetskim okvirima prema broju filmova i kinematografija u svom arhivu, te izrazio zadovoljstvo što je saradnja dve kinoteke uvek bila na visokom nivou.

„Naš zadatak nije samo čuvanje, obrada i prikupljanje arhivske građe, već i prikazivanje i popularizacija filma“, rekao je Lalović, navodeći da Kinoteka Srpske ima respektabilan fond filmova i filmskih plakata, ali i muzej, kojim se može malo ko pohvaliti na Balkanu.

Na programu dvodnevne manifestacije prikazani su film o skidanju ploče Gavrilu Principu sa Muzeja Mlade Bosne u Sarajevu, kao i više filmova snimljenih u Bosni i Hercegovini od 1910. do 1941. godine.

Projekcija „Posebnog tretmana“ održana je u okviru „Sjećanja na reditelja Gorana Paskaljevića“, koji je preminuo prošlog meseca.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment