Program SKC Kragujevac od 28. 9. do 4. 10. 2020. godine

Utorak, 29. septembar u 2100
Letnja scena SKC
Filmska projekcija Teret

Režija: Ognjen Glavonjić
Žanr: drama
Trajanje: 98 minuta
Proizvodnja: Srbija

Teret je debitantski igrani film Ognjena Glavonjića, prikazan premijerno na Filmskom festival u Kanu 2018. godine, u okviru selekcije Quinzaine – Directors Fortnight. Reditelj i ekipa filma su posle projekcije pozdravljeni uz višeminutne ovacije publike, a filmski časopisi pisali samo u superlativima o ovom ostvarenju. Film prati glavnog junaka Vladu, vozača kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koga igra fenomenalni Leon Lučev (kritika kaže da je ovo njegova najbolja uloga do sada). Vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, Vlada susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. Odlično režiran, specifičnog vizuelnog stila, ovo ostvarenje otvara pitanja ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koji žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija. Teret je film o kome pričaju i komentarišu čak i oni koji ga nisu pogledali na filmskom platnu.

U slučaju kiše projekcija će biti održana u Kontakt galeriji SKC

Sreda, 30. septembar u 1900
Letnja scena SKC
Predstavljanje zbirke pesama Pesme o kavezu – Ivan Novčić

Knjiga angažovanih pesama Ivana Novčića podeljena u cikluse uvodi nas u tokove života u poetskom prostoru koji autor definiše kao kavez.

U njemu se prepliću motivi ekonomskih migracija i uzdržanog komfora u kojem savremeni čovek bitiše.

Novčić zalazi duboko ispod kore, naizgled, uređenog društva i eksplicitno svedoči njegove damare. On je očevidac i akter, ali i (ne)zaštićeni svedok krize društva i same kulture.

Ivan Novčić (Kraljevo, 1972) je inženjer poljoprivrede i profesor srpskog jezika i književnosti. Do sada je objavio knjigu eseja o Emiru Kusturici, jednu knjigu priča i tri pesničke knjige.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment