Otvaranje izložbe „Nikad više“ Dragane Dražović-Ilić

Dragana Dražović-Ilić

Mala galerija ULUPUDSa, pondeljak 7.9.2020. u 19h

Nikad više (Prateća izložba 52.Majskog salona ULUPUDSa )

Dobitnica Velike nagrade 51.Majskog salona

7-15.9.2020.

Transformacija se manifestuje izbeljivanjem prirode, slabljenjem hlorofila. Kontrast i izvesna dijaloška forma su upravo najvitalniji u samoj galeriji, jer su sinhronizovano dati faktografski i transcendirani segmenti, pozitiv i negativ. Dijalog je simuliran i ritmiziran, kao kod naratora i gavrana u mističnoj poemi Edgara Alana Poa. Naš kontakt sa prirodom ostaje problematičan. Umetnica je zatvara u prostor galerije, i mi postajemo posmatrači nečega čemu kao da više ne pripadamo, a ako ne pripadamo prirodi, onda to znači da gubimo svoju suštinu. To više nije samo suočavanje sa postojećom pretnjom, to je ambijentalizovana nemoć savremenog čoveka – da uspostavi ravnotežu u sredini u kojoj nekvalitetno živi, ako se to još može nazvati životom. Priroda je u inverznom odnosu sa svojim prvobitnim prostorom, sa nama, otima nam se i sama… Ima li kraja ovome ili, zaista, još univerzalnije Poov Gavran izgovara: ‘’Nikad više’’, zvučno pečateći nepromenljivost sudbine?

Kovid 19 je uskomešao, pa i doveo do apsurda mnoge aspekte društvenih procesa i sfera, promenio je naš odnos prema zdravlju, kućnim biljkama, navike, dakle, naše mikrosvetove. Relacije među partnerima ili članovima porodice pretrpele su ključne promene. Dragana nam kroz razvoj osnovne ptičje zajednice progovara i o tome, o zakonomernosti prirode, posredno o dubokom poremećaju u ljudskoj vrsti, o slojevitosti i užasu egoizma, koji se ne završava jednom epizodom zarobljenog proleća, kada smo bili u izolaciji, pod policijskim časom, sa maskama i u rukavicama. Ona nas svojim radom podstiče na razmišljanja o pitanjima pred koja ne možemo zaštićeni i nemi, već čistom dušom i svesnim umom. U svojoj punoj stvaralačkoj zrelosti, autorka nas delikatno ali i sugestivno poziva na vrednovanje svakog trenutka u životu i budnost za sopstvene uloge za koje smo predodređeni rođenjem, za istinu, pojedinačnu i globalnu, pa i požrtvovanje, a ne samo nemo posmatranje i predstavljanje.

Biografija

Dragana Dražović Ilić rođena u Raškoj 1971. Srednju Umetničku školu završila je u Nišu. Diplomirala je na odseku za Dizajn tekstila, a magistrirala odseku za Zidno slikarstvo, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Trenutno priprema odbranu doktorskog umetničkog projekta Sublimacija reminiscencije, višemedijski projekat, na Interdisciplinarnim studimjama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Pohađala je više stručnih seminara u zemlji i inostranstvu.
Samostalno je izlagala više puta. Učestvovala je na više domaćih i međunarodnih kolektivnih izložbi, sajmova i likovnih kolonija. Dobitnica je više nagrada i priznanja iz oblasti umetnosti i dizajna, među kojima su: Zlatni ključ, 40. Međunarodni sajam nameštaja opreme i unutrašnje dekoracije, Beograd, kolekcija unikatnih tepiha U ritmu; Plaketa 46. Majske izložbe ULUPUDS-a, Beograd, U ritmu kiše, prostorna instalacija; Velika nagrada 51. Majske izložbe, Beograd, Book of dust, svetlosno-zvučna instalacija.
Osnovala je studio za dizajn i izradu unikatnih tepiha, a radila je kao modni kreator i profesor. Članica je Organizacionog odbora Raških duhovnih svečanosti, kao i Veća priznanja Stefan Prvovenčani.
Bavi se istraživanjem različitih disciplina kroz umetnost, koje koristi za stvaranje višemedijskih dela, prostornih i audiovizuelnih instalacija.

Izvor: ULUPUDS

Related posts

Leave a Comment