Autorsko-kustoski razgovor uz izložbu „Neplodna tla“ Sandre Vitaljić

Autorsko-kustoski razgovor uz izložbu
NEPLODNA TLA
SANDRE VITALjIĆ

Utorak, 11. avgust u 19.00
uživo u Galeriji Artget i preko Zoom-a

Učestvuju: SANDRA VITALjIĆ i ALEKSANDAR KOSTIĆ, i gosti IVANA TOMANOVIĆ, JELENA MATIĆ i IVAN MANOJLOVIĆ

link za razgovor
https://us04web.zoom.us/j/77018169644?pwd=czlVYVNwUmJSN0JYazdsdE5ZM1JHUT09

U Galeriji Artget KCB-a 6. avgusta 2020. je otvorena izložba od 19 fotografija Sandre Vitaljić iz ciklusa Neplodna tla, sada u vlasništvu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kojem zahvaljujemo na velikodušnom ustupanju.
O ovom specifičnom ciklusu, kao i opusu autorke, koji pokreću brojna pitanja kako u polju fotografije tako i mnogo šira, biće reči u ovom razgovoru.
Sandra Vitaljić o ovom svom ciklusu, pored ostalog, kaže:
„Pejzaži na fotografijama iz serije Neplodna tla obilježeni su traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Šume, polja ili rijeke, dio su narodnih bajki i mitova, no postali su dio političke retorike i davali legitimitet sustavima i ideologijama. Imena poput Jasenovca i Blajburga nadišla su svoju topografsku referentnost, te sa svakim spominjanjem uključivala različite moguće interpretacije i kontekstualizacije. Zanimala su me mjesta koja je politička retorika obilato koristila u svojim huškačkim govorima tijekom 90-ih, mjesta institucionaliziranog sjećanja, kao i ona koja nikada neće biti obilježena nekom spomen pločom.“

Više o izložbi i autorki pročitajte ovde

Izložba je otvorena do 27. 8. 2020.

Umetnički direktor Galerije Atgtet u 2020: Aleksandar Kostić

Molimo posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih mera zaštite u skladu sa važećim propisima za okupljanje u zatvorenim i otvorenim prostorima i da prilikom posete nose zaštitne maske.

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.
Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Kulturni centar Beograda

Related posts

Leave a Comment