„Slobodna zona“ u Kulturnom centru Zrenjanina

U toku jula u Kulturnom centru Zrenjanina održaće se 14. Turneja filmskog festivala “Slobodna zona”. U okviru zrenjaninske turneje održaće se projekcije četiri igrana i tri dokumentarna filma. Filmovi će se prikazivati svake srede i četvrtka od 21h u Maloj sali Kulturnog centra. Ulaz je besplatan.

 U nastavku pogledajte raspored projekcija i filmske sinopsise.

Raspored projekcija:

Četvrtak, 9.7.

Film: “Alis i gradonačelnik”

Sreda, 15.7.

Film: “Okrug”

Četvrtak, 16.7.

Film: “Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom”

Sreda, 22.7.

Film: “Izbačeni”

Četvrtak, 23.7.

Film: “Selfi”

Sreda, 29.7.

Film: “Zvezda od 100 kila”

Četvrtak, 30.7.

Film: “Moje neverovatno leto sa Tes”

OBJEDINJENI PRIKAZ FILMOVA

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi dobitnika nagrade na prestižnom Kanskom festivalu (Label Europa Cinemas) igrani film Alis i gradonačelnik (9. 7.) koji prikazuje Alis, mladu i pametnu filozofkinju, koja postaje asistentkinja gradonačelnika Liona koji prolazi kroz profesionalnu egzistencijalnu krizu i najviše liči na izduvani politički balon u koji lagano ulazi svež vazduh i vatromet ideja.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i islandski film Okrug (15. 7.) o mlekarki Inge koja odlučuje da započne “život po svojim pravilima” i usprotivi se korupciji i nepravdi u svom islandskom gradiću. Film zbog izuzetnog kvaliteta podržan je od strane Kreativne Evrope i njegovog potprograma Media.

Zatim sledi švedski dokumentarac Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (16. 7.) koji detaljno govori o zaostavštini genijalnog švedskog autora, svetski poznatog po trilogiji “Milenijum”. Trilogija je postala jedna od najtraženijih krimi-priča u istoriji, među kojom je najpoznatije ostvarenje “Devojka sa tetovažom zmaja” adaptirano u nekoliko uspešnih filmova.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i uzbudljiv dokumentarac Izbačeni (22. 7.) koji je pobudio veliku pažnju publike tokom novembarskog festivala. Film se bavi globalnom krizom stanovanja i razlogom zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svetskih pitanja današnjice? 

U okviru Turneje publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac Selfi (23. 7.)Film je jedinstvena rekonstrukcija događaja koji su doveli do ubistva 16-godišnjeg Davida Bifolka, koga je 2014. godine ubio karabinjer u napuljskoj četvrti Trajano. U pokušaju da istraži i razume okolnosti koje su dovele do Davidove smrti reditelj Agostino Ferente pronalazi dvojicu Davidovih prijatelja Pjetra i Alesandra i moli ih uz pomoć mobilnih telefona u formi selfija ispričaju priču o njihovom prijateljstvu.

Turneja donosi i igrane filmove za mlađu publiku (14+) koji pružaju uvid u stanje društva iz perspektive mladih. U okviru Turneje mlađa publika, ali i starija, moći će da pogleda filmove Moje neverovatno leto sa Tes (30.7.) i Zvezda od sto kila (30. 7.) – film koji je od strane festivalskog srednjoškolskog žirija izabran za najbolji film u okviru programske linije 14+. 

POJEDINAČAN PRIKAZ FILMOVA 

  • TREJLERI

 
 ČETVRTAK, 9. JUL

“Alis i gradonačelnik” (igrani film) r. Nicolas Pariser / Francuska, 2018, 105’

 Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, oseća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja Gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dve generacije. Dijalog dveju dijametralno suprotnih ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada verovale.

SREDA, 15. JUL

“Okrug” (igrani film) r. Grimur Hakonarson / Island, Danska, Nemačka, Francuska,  2019, 92’

Smešten u maloj islandskoj poljoprivrednoj zajednici, film Okrug govori o Ingi, sredovečnoj mlekarki koja se suprotstavlja svemoćnoj lokalnoj zadruzi. Inga pokušava da natera ostale farmere da joj se pridruže u borbi protiv korumpirane zadruge, ali nailazi na veliki otpor, što je primorava da se suoči sa zavisnošću i lojalnošću zajednice ovom jedinom, dominantnom preduzeću. Inga se mora poslužiti svojom snalažljivošću i lukavstvom, kako bi se oslobodila uticaja zadruge i konačno živela onako kako želi.

ČETVRTAK, 16. JUL

“Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom” (dokumentarni film), r: Henrik Georgsson /  Švedska, 2018, 99’

Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom detaljno govori o zaostavštini i životnom delu poznatog autora Stiga Laršona. Tvorac je i pisac najprodavanijeg serijala Devojka sa tetovažom zmaja, koji je adaptiran u nekoliko uspešnih filmova. Laršon je bio predan novinar i autor, čiji je fascinantan i dramatičan život do sada bio uglavnom nepoznat. Bio je posvećen borbi protiv desnog ekstremizma i širenju poruke da je demokratija pravo za koje se treba boriti. Film sadrži intervjue sa ljudima bliskim Laršonu, kao i jedinstven materijal iz njegove privatne arhive, rekonstrukcije događaja i nikada ranije viđene arhivske snimke.

SREDA, 22. JUL

“Izbačeni” (dokumentarni film) r. Fredrik Gertten / Švedska, 2019, 92’

 Izbačeni je novi dokumentarac nagrađivanog reditelja Fredrika Gertena, koji istražuje zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Stanovanje je osnovno ljudsko pravo, preduslov za siguran i zdrav život. Međutim, u gradovima širom sveta postaje sve teže i teže obezbediti mesto stanovanja. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svetskih pitanja današnjice? U filmu učestvuju Saskija Sasen, Džosef Stiglic, Roberto Savijano i Lejlani Farhe, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za pitanja adekvatnog stanovanja ljudi širom sveta. Ovaj aktuelan i sjajan dokumentarac poziva na odgovornost moćnike koji sprečavaju pristup onome što je osnovno ljudsko pravo.

ČETVRTAK, 23. JUL

“Selfi” (dokumentarni film), r: Agostino Ferrente / Francuska, Italija / 2019, 78’,

Nerazdvojni prijatelji Alesandro i Pietro imaju 16 godina i žive u napuljskom predgrađu Traijano. Alesandro radi kao konobar u baru, dok Pietro sanja o tome da postane frizer. U toku leta 2014. godine njihovog prijatelja, Davida Bifolkoa (16) policajac je greškom ubio tokom potrage, zamenivši ga sa beguncem. Alesandro i Pietro prihvataju rediteljev predlog da beleže snimke ajfonom, uživo komentarišući svoja svakodnevna iskustva, svoje blisko prijateljstvo, kraj u kome žive, koji je sada, u sred leta, prazan i tragediju koja je okončala Davidov život. Rezultat je vizuelno impresivan film o odrastanju i pubertetu, o tome kako je kada poreklo određuje budućnost, o nasilju države, gnevu i bolu zbog gubitka u dominantno muškom svetu gde je najvažnije biti jak.

SREDA, 29. JUL

“Zvezda od 100 kila” (igrani film), r: Marie-Sophie Chambon / Francuska / 2019, 88’

 Šesnaestogodišnja Lua ima samo jedan san, a to je da postane astronaut. Odlična je u fizici i kada bi se merila samo pamet, bila bi savršen kandidat. Međutim, Lua ima veliki problem: ima preko 100 kila-porodično nasleđe od kog ne može da pobegne. Kada pomisli da je sve izgubljeno, Lua upoznaje Ameli, Stanu i Džastin, tri tinejdžerke suočene sa sličnim problemima, ali ipak  spremne da učine sve što je potrebno kako bi se zajedno otisnule u svemir.

ČETVRTAK, 30. JUL 

“Moje neverovatno leto sa Tes” (igrani film) r: Steven Wouterlood / Holandija, Nemačka / 2019,  82’

 Uplašen od mogućnosti da će jednog dana, kao najmlađe dete ostati sam na svetu jer će svi stariji iznjegove porodice umreti pre njega, Sem započinje sopstveni „trening samoće” tokom kog luta ostrvom nekoliko sati dnevno. Kada upozna misterioznu Tes, koja ima veliku tajnu, Sem se upliće u avanturu koja će mu pomoći da shvati da bi trebalo da neguje odnos sa svojom porodicom, umesto da beži od njih. On donosi prelomnu odluku koja će dovesti u pitanje njegovo specijalno prijateljstvo sa Tes i zauvek promeniti njen život.

Više detalja o festivalu i filmske sinopsise možete pogledati i  na sajtu Slobodne zone http://freezonebelgrade.org/

  • Program se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

Izvor: Kulturni centar Zrenjanina

Related posts

Leave a Comment