Dom omladine gostuje u Pedagoškom muzeju

DOB u gostima: Tribina “KULT, RELIGIJA I KULTURA” & film “VELIKI NARATIV”

Četvrtak, 09. jul 2020. u 19:30 // Pedagoški muzej

Dom omladine Beograda u saradnji sa Pedagoškim muzejem prezentuje tribinski program „DOB u gostima“ pod nazivom „Kult, religija i kultura“. Ulaz je slobodan.

Učestvuju: Velibor Martinović, master teologije i doktorand pri Filozofskom fakultetu UB (grupa za arheologiju); Jovan Blagojević, master teologije i Stevan Jovanović, master teologije.Program čine dva segmenta – predavanje o istorijskim saznanjima, antropološkim, etnološkim, religiološkim i arheološkim istraživanjima koja potvrđuju shvatanje da je religija bila jedan od ključnih aspekata ljudskog društva, kulture i civilizacije od najranijeg oblika postojanja ljudske zajednice do danas. Postavljaju se pitanja, koji je razlog za tako nešto? Kakv je odnos religijskog iskustva, ljudskog stvaralaštva i društvenog angažovanja i koji je razlog zbog kojeg se, po prvi put u ljudskoj istoriji, susrećemo sa nereligijskog kulturom, na trenutko ne samo sekularnom, već i izrazito neprijateljski raspoloženom prema – pre svega organizovanim i instucionalizovanim – oblicima religioznosti?

Drugi segment programa je posvećen filmskoj projekciji pod nazivom „Veliki narativ“ koja čini dokumentarnu epizodu u okviru serijala „Konstantinovo nasleđe“ koji nastaje po idejnom narativu i skicama vladike Jovana niškog, uz scenario i režiju đakona Nenada Ilića sa ciljem da putem savremenih medija široj publici predstave dijalog pravoslavne i savremene kulture sveta.

www.domomladine.org

Izvor: Dom omladine Beograda

Related posts

Leave a Comment