Predstava „Prostor za Revoluciju“ na Tašu

REVOLUCIJA NA TAŠU – PODRŽITE KULTURU!

Najbolja plesna predstava sezone i dobitnik nagrade Dimitrije Parlić

Predstava “Prostor za Revoluciju” na Letnjoj sceni na Tašmajdanu 1. jula u 21h

Na letnjoj sceni na Tašmajdanu, ljubitelji teatra ponovo će moći da uživaju u predstavama beogradskih institucionalnih i drugih pozorišta iz Srbije.

Bitef teatar će na Beogradskoj letnjoj sceni na Tašmajdanu odigrati plesnu predstavu „Prostor za Revoluciju” 1. jula u  21h, po konceptu i u koreografiji Isidore Stanišić, a u izvođenju Bitef dens kompanije. Predstava “Prostor za revoluciju” je nastala kao svojevrsni osvrt na obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije, ali je zapravo promišljanje o današnjem svetu i društvenom poretku u kojem živimo: gde su danas revolucionarne ideje, ima li društvo utonulo u žutu štampu, šoping centre i rialiti programe, snage za otpor, bunt i promenu?Autorka savremenim plesnim jezikom  propituje mogućnost suštinske (unutrašnje, moralne, personalne i misaone) reforme pojedinca koji srlja u narcisoidnu ideologiju novog doba, a zatim i suštinske reforme društvenog poretka. 

Ulaznice za izvođenje na Tašmajdanu svi zainteresovani će moći da kupe od 1.juna online,  klikom na link OVDE po ceni od 500 dinara. Mesta neće biti numerisana.

Ulaz je omogućen uz QR kod, koji dobijate u mejlu prilikom kupovine uliaznice.

Ulaznice će se prodavati i na veče igranja predstave 01.07.2020. od 18h na Tašmajdanu.

Za sve dodatne informacije obratite se na kontakt telefon blagajne Bitef teatra  069/8992400.

PLESNA PREDSTAVA

PROSTOR ZA EVOLUCIJU”

1. JUL, 21h

koreografija i koncept: Isidora Stanišić

muzika: Darja Janošević

dramaturgija: Igor Koruga

igrači /Bitef dens kompanija: Ana Ignjatović ZagoracNataša GvozdenovićBoris VidakovićTamara PjevićMiona PetrovićJakša Filipovac i Nikola Živković

produkcija: Bitef teatar

Savremena predstava “Prostor za revoluciju” svojevrsni je osvrt na obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije, ali je zapravo promišljanje o današnjem svetu i društvenom poretku u kojem živimo, gde su danas revolucionarne ideje, ima li društvo utonulo u žutu štampu, šoping centre i rialiti programe, snage za otpor, bunt i promenu? “Danas, kada nam kao pojedincima ideja radničkog društva izgrađenog na socijalnoj solidarnosti opstaje još jedino u formi maglovite nostalgije, dok ono empatijsko sopstvo koje pronalazi svoj integritet u duhu zajedništva sada biva otelovljeno emotikonom, sam pomen promene društveno-političkog sistema u kome živimo prouzrokuje ubeđenje da je ipak mnogo lakše zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma. Bilo da je reč o posledicama izneverenih političkih očekivanja svih revolucija koje su jedino doprinele smenjivanju vladajućih struktura i sve više povećavale klasni jaz, ili da je reč o sveopštoj transformaciji današnje međuljudske ljubavi u interesno pregovaranje između poslovnih partnera diktirano zakonima tržišta, jedno pitanje uvek opstaje: gde je nada? Na čijim plećima danas postoji?

Autorka propituje mogućnost suštinske (unutrašnje, moralne, personalne i misaone) reforme pojedinca koji srlja u narcisoidnu ideologiju novog doba, a zatim i suštinske reforme društvenog poretka.  Čak i kada uspemo, kao pojedinci današnjeg neoliberalnog i kapitalističkog društva, da samosvesno istrajavamo u odbacivanju hipnotičkih ideologija samo-pomagajuće (self-help) aktuelizacije i popularizacije samih sebe, i time uviđamo prisustvo letargičnog, melanholičnog, beznadežnog i depresivnog realizma koji svi živimo, pred nama i dalje ostaje važan izazov: možemo li da se sa takvim okolnostima (emotivno) suočimo? Da li nam to odgovara? Kako učiniti da takav izazov ne ostane izolovani slučaj svakog od nas, već zajedničko pitanje koje nas se svih tiče?”

O Bitef dens kompaniji

Bitef dens kompanija osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture, i koja je omogućila da publika tokom cele pozorišne sezone može da prati kvalitetan plesni teatar. Od samog osnivanja, Bitef dens kompanija je realizovala oko trideset plesnih produkcija sa osvojenim velikim brojem nagrada i preko sto gostovanja u zemlji i svetu (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Švedska, Mađarska, Japan, Bosna i Hercegovina, Makedonija…).  Kompanija je ostvarila saradnju sa nekim od najeminentnijih domaćih, regionalnih i evropskih koreografa, poput Gaja Vajcmana, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidore Stanišić, Edvarda Kluga, Matjaža Fariča, Dalije Aćin, Zorana Markovića, Maše Kolar, Branka Potočana, Lea Mujića, Konstanca Makras..

Predstave Mirisi cimeta, Otelo, Božanstvena komedija, Karmen u IV runde, Alfa bojsi, Soneti, Yesterday, Revolucija, Gradovi…, doprinele su da se formira nova publika koja redovno prati plesni repertoar, a otvorena je i plesna scena za decu koja ima za cilj da najmlađoj publici približi umetnost igre.

Izvor: Bitef teatar

Related posts

Leave a Comment