Uskoro počinje besplatni onlajn kurs staroegipatskog jezika

Dani provedeni u izolaciji nisu umanjili kreativnosti i želju za učenjem novih stvari saradnicima sa seminara arheologije u IS Petnici. Na ideju dr Uroša Matića, sa Austrijskog arheološkog instituta u Beču, petnički arheološki tim ovog proleća organizuje prvi onlajn kurs „Staroegipatski jezik i pismo“. 

-Mlađi polaznici kada dođu prvi put na seminar arheologije u Petnicu uvek se razočaraju što nemamo u ponudi više predavanja vezanih za egiptologiju. Mi na seminaru nastojimo da izučavamo i promovišemo kulturu baštinu našeg dvorišta, što bi se reklo, tj. da predstavimo sve oni vrednosti koje nisu imale svog Indijanu Džounsa da ih popularizuje, i za koje ne postoji svest da su izuzetno važne. Ali to ne znači da nas piramide ne interesuju. – rekla nam je Tamara Pavlović, ko-rukovodilac seminara Arheologije za mlađe polaznike u IS Petnica.

-Zato nam je izuzetno drago što ćemo tokom ovog perioda samoizolacije moći da ispunimo želju i polaznicima i sebi, a nadamo se i svima koji su ikada poželeli da budu arheolozi ili egiptolozi. –

Kurs će trajati deset nedelja, a sve što vam je potrebno jeste internet konekcija, oko sat vremena nedeljno i želja da naučite nešto novo. 

-Uroš je takođe dugogodišnji petnički polaznik i saradnik koji već godinama živi i istražuje na relaciji Beč – Egipat. Kada nam je predložio da održi onlajn kurs staroegipatskog jezika i pisma, mislim da se u svima nama probudilo ono dete koje je htelo da dešifruje hijeroglife, tako da smo vrlo rado pristali. Nadamo se da ćemo na ovaj način približiti arheologiju, egiptologiju i petnički duh svima koji su isto kao i mi trenutno zatvoreni u svojim kućama i da ćemo ih bar malo zabaviti.-

Kurs „Staroegipatski jezik i pismo“ počinje 26. aprila u 18h i otvoren je za sve zainteresovane. Prijave se mogu poslati na mejl arheologija.petnica@gmail.com do 25. aprila. 

Izvor: IS Petnica

Related posts

Leave a Comment