Ovogodišnja „Zlatna kulisa“ počinje pod sloganom „Udahni slobodno“

Ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala Kulisa, 6. po redu, održava se pod sloganom UDAHNI SLOBODNO, i predstaviće neka od najnovijih teatarskih ostvarenja amaterskih i akademskih pozorišta Srbije. U takmičarskom delu festivala naći će se šest predstava, dok će Akademsko pozorište SKC-a, na samom zatvaranju festivala, u čast nagrađenih, izvesti predstavu Totovi.

Odluku o najboljima donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika.
Stručni žiri čine: Bojan Dimitrijević, pozorišni i filmski glumac, Marko Marković, glumac Narodnog pozorišta u Somboru, i Stefan Pavlović, umetnički rukovodilac Krik teatra. Žiri učesnika sastavljen je od predstavnika pozorišnih ansambala koji učestvuju na festivalu.

Festival će otvoriti tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a.

Kao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.

U okviru muzičkog programa festivala publika će biti u prilici da uživa u nastupima kragujevačkog di-džeja Shoomadisco i sastava Dino Dvornik Experience.

Kao i prethodne godine, odluku o predstavama koje će se naći u takmičarskoj selekciji doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.

Reč selektora:

POZORIŠTE U DRAMATIZOVANOM DRUŠTVU

„… umetnost, a naročito dramsku, dakle pozorišnu, bitno određuju vreme i prostor gde se oblikuje, zato što je ona dužna, osim što pruža estetsko zadovoljstvo, da govori i o čoveku i životu, o društvu i istoriji, o obliku sudbine koju poznaje moderni svet“.
Vladimir Stamenković,
Pozorište u dramatizovanom društvu

„ U savremenom pozorištu ima mesta za sve, i za inovatore, i za konzervativce, i za postmoderniste i za realiste. Pozorište je veliko, kao i svet“.
Nikolaj Koljada

Predstave amaterskih pozorišta iz Srbije i susednih zemlja, koje su konkurisale za učešće na VI Zlatnoj kulisi, veoma su raznolike po izboru tema kojima se bave, žanrovskim opredeljenjima i poetici. Nažalost, na osnovu odgledanih prijavljenih predstava može se uočiti pad u kvalitetu u odnosu na prethodne godine.

Savetu festivala za ovogodišnju Kulisu predlažem predstave koje čine živo pozorište (Nikolaj Koljada), i koje analitički i angažovano progovaraju o savremenosti i duhu vremena:

o zemlji čiji su svi građani srećni i zadovoljni, puni lojalnosti i divljenja za vlast, gde policajci postaju provokatori jer bi inače njihovo postojanje bilo besmisleno,
o pojedincima zarobljenim u okovima sistema koji podržava ludilo, o prividno uređenom i organizovanom društvu, o pesimističnoj slici sveta,
o odrastanju i sazrevanju na marginama društva, u ograđenim svetovima, traganju za identitetom sa zapitanošću da li postoje verska, rasna tolerancija i bilo koja druga ljudska prava,
o mešanju umetnosti i života, o licu i naličju pozorišta u kriznim okolnostima gde borba za odigravanje predstave postaje nacionalni zadatak,
o ljudskim sudbinama u neljudskim vremenima, o ludosti vlasti i vladavini beščašća, o odnosu prema moralnim normama i društvenoj etici, o osudi zla i kritičkom vrednovanju i sagledavanju ljudske egzistencije….

Savetu festivala za VI Zlatnu kulisu predlažem sledeće predstave:

Dramski studio mladih, Gradsko pozorište Bečej
POLICAJCI – Slavomir Mrožek
reditelj: Igor Pavlović
Pozorište Janko Veselinović, Bogatić
POLICAJCI – Slavomir Mrožek
reditelj: Ivan Tomašević
Gradsko pozorište, Kulturni centar Smederevska Palanka
ŠTA JE SOBAR VIDEO – Džo Orton
reditelj: Pavle Jozić
Akademsko pozorište SKC Niš
MIRIS ŽIVOTA UNAZAD, (po motivima romana Život je pred tobom Romena Garija)
reditelj: Dušan Matejić
Teatar 5, Beograd
GARDEROBER – Ronald Harvud
reditelj: Zoran Rakić
Dramski studio AKUD-a Sonja Marinković, Novi Sad
OTVORENO O BEZNAĐU – V. Borhert, T. Braš, A. Strindberg, R. Bart, F. Niče, M. Pletel
reditelj: Milan Pletel
U čast nagrađenih:
Akademsko pozorište SKC Kragujevac
TOTOVI – Ištvan Erkenj
reditelj: Kostadin Stojadinov
Selektor festivala
Dragan Jakovljević, reditelj

Raspored igranja:

Četvrtak, 12. mart
18:00 ZAKULISNI RAZGOVORI, tribina
21:00 ŠTA JE SOBAR VIDEO, Gradsko pozorište, Kulturni centar Smederevska Palanka

Petak, 13. mart
18:00 POLICAJCI, Dramski studio mladih, Gradsko pozorište Bečej
21:00 POLICAJCI, Pozorište Janko Veselinović, Bogatić

Subota, 14. mart
18:00 OTVORENO O BEZNAĐU, Dramski studio AKUD-a Sonja Marinković, Novi Sad
21:00 MIRIS ŽIVOTA UNAZAD, Akademsko pozorište SKC Niš

Nedelja, 15 mart
18:00 GARDEROBER, Teatar 5, Beograd
21:00 TOTOVI, Akademsko pozorište SKC Kragujevac

Muzički program festivala:

12. mart, 22:00 – Shoomadisco

13. mart, 22:00 – Dino Dvornik Experience

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment