Filmovi Bekima Fehmijua u programu „Fest klasik“

Sloganom „Skupljači emocija“ 48. Fest odaje počast velikom glumcu Bekimu Fehmijuu (1936-2010), čiji je lik Belog Bore iz čuvenih „Skupljača perja“ na plakatu predstojećeg festivala, a posvećen mu je i deo programa Fest klasik u kojem će biti prikazano sedam njegovih filmova domaće i strane produkcije.

Specijalno za ovu priliku Fest je nabavio film „Dozvola za ubistvo“ (Permission to Kill / The Executioner, 1975), u kojem je Bekim Fehmiu igrao uz Dirka Bogarta i Avu Gardner. Ta triler drama reditelja Sirila Frankla, u koprodukciji Velike Britanije, Austrije i SAD, moći će da se vidi 5. marta u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.
Retrospektiva inače započinje 29. februara kada će biti prikazan američki film „Avanturisti“ (The Adventurers, 1970) u režiji Luisa Gilberta. U toj akcionoj drami Bekim Fehmiu je bio partner Šarla Aznavura, Alana Badela i Kendis Bergen.

Na programu je i italijansko-francuska koprodukcija „Avanture Odiseja“ (L’Odissea, 1968) u režiji Franka Rosija. Nakon uspeha „Skupljača perja“ (1967) na festivalu u Kanu Fehmiu je započeo međunarodnu karijeru upravo naslovnom ulogom u toj ekranizaciji antičkog epa, a njegova Penelopa bila je poznata grčka glumica Irena Papas.
Iz inostranog opusa Bekima Fehmijua odabran je i italijanski film u žanru drame „Poslednji sneg proleća“ (L’ultima neve di primavera, 1973) Rajmonda Del Balza, u kojem je igrao sa Agostinom Beli.

Na njegove kreacije u domaćoj produkciji podsetiće ratna drama „Uzrok smrti ne pominjati“ (1968) Jovana Živanovića, u kojoj su ponovo, kao u „Skupljačima perja“, pred kamerom zajedno bili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina i Bata Živojinović, a takođe i dva filma reditelja Dragoslava Lazića „Košava“ (1974) i „Tople godine“ (1966).
Ulaznice za program Fest klasik i u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj moći će da se kupe na obe adrese, a blagajne će raditi celog dana, od 10 sati do početka poslednje projekcije.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment