„Moj komentar“ sa Idom Prester u KC Beograda

Galerija Podroom
Knez Mihailova 6 / -1
10 februar u 18.00

CAN WE FIX IT? Ida Prester
Gošće komentara: Jelena Kiš, Duška Dimović

MOJ KOMENTAR je programski ciklus koji se bavi percipiranjem izložbenih postavki i koncipiranjem zanimljivih tema kojima se izložba bavi kroz autentičnu vizuru gosta- autora.

Ida Prester: Živimo u zemlji u kojoj su ekološke teme marginalizirane. Borimo se za osnovno preživljavanje, a očuvanje planete je luksuz kojim se bave neka sretnija i bogatija društva. Zadnjih godina se i kod nas ipak dešavaju neke promene. Ljudi shvataju da je očuvanje životne sredine elementarna potreba, a ne nečiji tuđi problem, te traže reakcije na državnom nivou. Društvene mreže i dostupnija tehnologija, uz jak razvoj aktivističke scene, ubrzale su protok informacija, građani sve više postaju svesni opasnosti globalno, ali i u vlastitom dvorištu. Alarmantno zagađenje vazduha u velikom dijelu Srbije, problematično gospodarenje otpadom, manjak političke strategije i alata za suočavanje s problemima – to su teme o kojima se sve više priča. Danas ćemo od naših gošći, aktivistica koje se godinama bave ovim područjima, pokušati dobiti konkretne odgovore i upute. Okupljamo li se i mi oko olupine i – CAN WE FIX IT?

Samostalna izložba Olivera Reslera „Okupljanje oko olupine“ čine video radovi koji se bave temom globalnog zagrevanja. Centralni eksponat, petokanalna video instalacija „Sve se slaže dok se sve raspada“ (u toku od 2016)*, izlaže se zajedno sa velikim zidnim tekstualnim i fotografskim radom „Kakav je vazduh tamo gore?“ (2018). „Sve se slaže dok se sve raspada“ fokusira se na uspešne oblike masovne građanske neposlušnosti. Svaki od pet filmova prikazuje po jednu direktnu akciju pokreta za klimatsku pravdu, spajajući različite kontekste, situacije i ljude. Ovaj ciklus filmova objedinjuje glasove aktivista sa političkim, ali istovremeno i poetskim, tekstom naracije koji je umetnik napisao u saradnji s piscem Metjuom Hilandom. Filmovi pokazuju kako se protestom i alternativnim načinom života i organizovanja suprotstavlja aktivnostima korporacija i vlada koje su pogubne po klimu.

Nakon razgovora, publika će imati eksluzivnu priliku da pogleda film Gubimo Aljasku, koji će Mtel i Supernova korisnici imati priliku da pogledaju 10. juna na novom programu DOX TV.

Više o događaju pročitajte ovde.

Ulaz je slobodan, dobro došli!

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Kulturni centar Beograda

Related posts

Leave a Comment