Uskoro u MAU počinje kurs „Svakodnevni život u starom Egiptu“

Raduje nas da smo i ove godine u prilici da realizujemo kurs posvećen kulturi drevnog Egipta pod nazivom  „Svakodnevni život u starom Egiptu“. Kurs ostvarujemo u saradnji sa istoričarem i egiptologom Nenadom Markovićem, doktorandom na Češkom institutu za egiptologiju, nakon već uspešnih predavanja i saradnje održanih u periodu 2018-2019. god. 
Predavanja će napraviti osvrt na društvene institucije, religijski sistema i shvatanja o zagrobnom životu, arhitekturu, umetnosti i pismenost. Deo predavanja posvetiće se i muzici, plesu, ishrani i idealima lepote koji su važili u starom Egiptu. 
Kurs je otvoren za najširu javnost zainteresovanu da svoju znatiželju i ljubav prema egiptologiji potkrepi proverenim naučnim znanjima koje predavač prenosi na jedan zanimljiv i razumljiv način.  
Mnogo bi nam značilo da podelite ovu informaciju putem vaših informativnih kanala pa bismo u tom smislu (ukoliko smatrate da bi to vama odgovaralo) mogli da postavimo vaš logo i link ka vašoj stranici na našem sajtu, uz napomenu „Prijatelji kursa“ ili „Podrška kursu“.
Sa novim ciklusom predavanja u okviru kursa „Svakodnevni život u starom Egiptu“ počinjemo u subotu, 1. februara 2020. godine, a sve zainteresovane pozivamo da se do tada prijave na: egiptologijaumau@gmail.com 
Više informacija o prijavljivanju i učešću na: http://www.mau.rs/sr/61-vesti/najava-doga%C4%91aja/1650-svakodnevni-%C5%BEivot-u-starom-egiptu-serija-predavanja.html

*Priča o fotografiji skulpture nilskog konja u prilogu:Drevni Egipćani imali su ambivalentan odnos prema nilskim konjima koji su u drevna vremena bili deo ekološkog sistema reke Nil (danas su na žalost izumrla vrsta u Egiptu). To su bile istovremeno strašne ali i životinje koje su zbog svog ponašanja – npr. navike da na par trenutaka nestanu pod vodom, pa izrone – postale simbol rađanja i regeneracije. Takođe, još jedna interesantna osobina nilskog konja jeste da ispušta glasno režanje pred zoru i pri zalasku sunca, što su stari Egipćani tumačili kao pozdrav suncu koje se rađa, odnosno zalazi.Skulptura na fotografiji u prilogu je rad umetnika Mohamada Saudija (2018) i poklon Muzeju afričke umetnosti. 

Izvor: Muzej afričke umetnosti

Foto: Vlada Popović

Related posts

Leave a Comment