Vladimir Aćimović dobitnik „ArtLink nagrade“ za 2019. godinu

ArtLink nagrada za najperspektivnijeg mladog umetnika u Srbiji za 2019.
godinu, biće dodeljena mladom pijanisti Vladimiru Aćimoviću iz Niša, na
tradicionalnom Novogodišnjem koncertu, u nedelju, 5. januara 2020.
godine, 11 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na ovom
koncertu Vladimir Aćimović će izvesti dela Šopena, Čajkovskog, Granadosa
i Metnera, dok će gost biti prošlogodišnji laureat, violončelista Petar
Pejčić.

Članovi žirija za dodelu nagrade, Mima Lazarević urednica Centra za
muziku Kolarčeve zadužbine i Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana
nagrađuju koncertima ArtLink laureate. Jovanka Višekruna Janković,
osnivač ArtLinka i ove nagrade, član Upravnog odbora Evropske
asocijacije festivala u okviru koje predstavlja umetničke festivale i
mlade umetnike iz Srbije i sa Balkana, dodaje da nagrađeni umetnici
dobijaju promociju i koncerte u okviru ArtLink festivala, sa orkestrom
“Kamerata Balkanika”, nastupe na nekoliko evropskih festivala, među
kojima je prestižni „Eštirol“ u Porugaliji, kao i koncert u Novom Sadu
uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Vladimir Aćimović, nastupao je u okviru programa ArtLinka za mlade
talente, sa kamernim orkestrom ArtLink mladi virtuozi.

Vladimir Aćimović rođen je 2002. godine u Nišu. Nižu muzičku školu završio je u klasi čuvenog pedagoga, prof. Milene Kurteve (Bugarska). Srednje muzičko obrazovanje završava u Muzičkoj školi u Nišu, u klasi prof. Suzane Novaković. Usavršavao se kod prof. Ilije Černajeva (Bugarska) u Sofiji. Trenutno je student prve godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković, kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz), u klasi prof. Milane Černjavske.

Učestvuje na master klasovima eminentnih pijanista i pedagoga: Arba Valdme (Estonija), Kemala Gekića (Srbija), Dmitrija Baškirova (Rusija), Pavela Gililova (Ukrajina), Milane Černjavske (Ukrajina/Nemačka), Arija Vardija (Izrael), Bruno Kaninija (Italija), Rubena Dalibaltajana (Jermenija/Hrvatska), Grigorija Gruzmana (Rusija).

Dobitnik je velikog broja prvih i specijalnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. 2010. godine u Šapcu na 14. Međunarodnom takmičenju osvaja Prvu nagradu sa 100 poena, a neposredno zatim, u Nišu na 11. Međunarodnom takmičenju osvaja Prvu nagradu.

2010.godine na Međunarodnom Konkursu “Isola del Sole” u Grado (Italija), osvaja 100 poena , Prvu nagradu u svojoj kategoriji i ujedno postaje apsolutni pobednik celog takmičenja.
2011.godine u Šapcu osvaja Prvu nagradu sa 100 poena na 15. Međunarodnom takmičenju i Prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu iste godine.
2012.godine, na Međunarodnom takmičenju “Ohridski biseri“ u Ohridu (Makedonija), osvaja Prvu nagradu sa maksimalnih 100 poena.
2014.godine na Međunarodnom Konkursu “Novi pijanisti“ u Sofiji ( Bugarska) osvaja Prvu nagradu sa maksimalnim brojem poena.
2015.godine na Međunarodnom takmičenju “Craiova piano” u Krajovi ( Rumunija), osvaja Prvu nagradu sa maksimalnim brojem poena.
2015.godine na 48. Međunarodnom takmičenju “Virtuosi per musica di pianoforte” u Usti nad Labem (Češka Republika), osvaja Prvu nagradu i Specijalnu nagradu za izvođenje dela Kloda Debisija.
2016.godine na 14. Međunarodnom takmičenju u Nišu, osvaja Prvu nagradu u svojoj kategoriji i postaje Laureat takmičenja.
2016.godine na mećunarodnom konkursu “Memorijal Isidor Bajić” u Novom Sadu osvaja Drugu nagradu.
2017.godine osvaja Prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu .
2019.godine osvaja Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju “Merci, maestro!“ u Briselu.

Sa uspehom je nastupao u Srbiji, Rusiji, Češkoj, Italiji, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Kneževini Lihtenštajn, Švajcarskoj i Austriji. Održao je resitale na međunarodnim festivalima “Costantinus“ i “Nimus“ u Nišu, Muzičkoj galeriji Kolarca u Beogradu, salama Simfonijskog orkestra i Sinagoge u Nišu, u Svečanoj sali grada Leskovca, Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji, Galeriji grada Vranja, Zaječaru, Knjaževcu , Lihtenštajnskom Nacionalnom muzeju u Vaducu, Bad Ragacu, Evropskom muzičkom institutu u Beču…

Svoje prve koncerte sa orkestrom održao je sa deset godina. Kao solista nastupao je u Beogradu (velika Sala Kolarčeve zadužbine sa kamernim orkestrom “Amoroso“), u Skupštini grada Beograda (sa gudačkim orkestrom “ArtLink“), sa Niškim simfonijskim orkestrom u Nišu, Gudačkim orkestrom ,,Dušan Skovran“ u Beogradu, sa kamernim orkestrom “Amoroso“ u Leskovcu i Nišu.

2015.godine, kao predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije, učestvovao je na Međunarodnom festivalu „Melodika pokolenja“ u Kremlju (Moskva, Rusija). Tom prilikom nastupao je kao solista sa Predsedničkim orkestrom Ruske Federacije, pod dirigentskom palicom Antona Orlova, zaslužnog umetnika Rusije, u sali Georgijevski u Kremlju.

Sarađivao je i sa dirigentima: Milena Injac (Srbija), Danijel Moles (Italija), Đorđe Stanković (Srbija), Obrad Nedeljković (Srbija), Svilen Simeonov (Bugarska).

Dobitnik je stipendije za nadarene učenike, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, nagrade „CONSTANTINUS“ za 2011. godinu, koja se dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima do 18 godina starosti, Dositejeve nagrade (2015,2016), nagradu SANU za postignute uspehe iz oblasti umetničke muzike i Vidovdanskih nagrada Grada Niša. Stipendista je Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu.

Izvor: ArtLink

Related posts

Leave a Comment