Jubilej: 1000. emisija „ZAIR“ legendarnog Zorana Modlija

Hiljadito izdanje kultne emisije ZAIR (Zakon Akcije i Reakcije) legendarnog radijskog voditelja Zorana Modlija biće emitovano u subotu 21.12. od 9 časova na radiju „Laguna“ (93.7) 

Autor Zoran Modli o emisiji ZAIR:

Radio emisija ZAIR (akronim za „Zakon akcije i reakcije“) je autorska emisija posvećena tehnološkim komunikacijama, a ponajviše reakcijama ljudi na haj-tek svet oko nas. Tematski se bavi digitalnim dobom u kojem živimo, tehnološkim inovacijama, kreativnom primenom hardvera i softvera, elektronskim medijima i, naravno, avijacijom. Čim je prešla u moju privatnu produkciju, poželeo sam da je distribuiram ne samo preko interneta, već i kroz FM mrežu prijateljskih radio-stanica koje sam tih ranih dvehiljaditih potražio preko ANEMA. Zbog hronične besparice koja vlada na malim radio stanicama nije mi pošlo za rukom da komercijalizujem svoju „syndicated radio“ produkciju, pa se i broj stanica uredno osipao iz godine u godinu. Podkast ZAIRA je na Apple iTunesu, sajtu Radio Lagune, portalu PrviPrvi Na Skali i na sajtu modli.rs.

Pošto je metropola strašno bitna za prodor do urbanih slušalaca, ZAIROVA životno važna šansa je upravo Radio Laguna, trenutno jedini „free“ radio koji ne beži od kvalitetnog kulturološkog sadržaja. Mislim da je ovo do sada najbolje ZAIROVO uhljeblje u ovih prvih (ili poslednjih) hiljadu emisija!

U međuvremenu je tehnološka invazija promenila gotovo sve u našim životima, pa je i emisija tematski postala mnogo opštija nego što sam davnih dana planirao. Možda je ZAIR po nekim merilima i elitistička emisija ukoliko se uporedi sa prosečnim nivoom na kom se publici obraćaju tiražni srpski mediji; po meni, ZAIR ipak ima da pređe još mnogo FM kilometara da bi dostigne pamet svojih stalnih slušalaca. Ne znam koliko ih je, ali za mene ostaje bitno samo jedno: nema veze koliko njih te sluša, važno je ko te sluša.

Zoran Modli kratka biografija

Ispostavilo se da sam ove godine tačno pedeset godina pred mikrofonom, što i nije neverovatno kad se zna da sam rođen 1948. Istovremeno, u vazduhoplovstvu sam 45 godina, a tokom aktivne službe najviše godina sam proveo u Jatu (dvadeset) i isto toliko kao kapetan u kompaniji Prince Aviation.

Startovao sam 1969. kao di-džej u najpoznatijoj zemunskoj „rok jazbini“, diskoteci „Sinagoga“. Iste godine sam počeo da se pojavljujem na tek osnovanom Beogradu 202, ali sam se proslavio kao radijski di-džej tek dve godine kasnije kad sam se zaposlio na ranom Studiju B. Stacionar u „Sinagogi“ napustio sam 1972. kako bih mogao da putujem po Jugoslaviji sa svojim disko-karavanom po ugledu na čuvene britanske disk-džokeje tog vremena – Emperor Roskoa, Tonija Prinsa i Džimija Sevila.

Od 1975. moj putujući disko-karavan sam, normalano, prozvao „Letećom diskotekom Zorana Modlija“, jer te godine sam započeo sa pilotskom obukom, pa je to bio najbolji način da se napravim važan i svima dam do znanja da sam i pilot! Od tada se avijacija i radio neprestano prepliću u mom životu.

Najznačajnije radio-emisije:

Emisija „Ventilator 202“ rođena je juna 1979. na Beogradu 202. Kao nekadašnja zvezda Studija B dobio sam zakasneli poziv iz Radio Beograda tek kada se Beograd 202 odlučio za perestrojku, pripremajući se za veliku ofanzivu osvajanja slušalaca. „Ventilator 202“ se vrlo brzo pretvorio u program koji je delovao na dva paralelna fronta: s jedne strane bio je inkubator iz kojeg su se izlegali mladi demo bendovi, a s druge strane je duvao u jedra kompjuterske revolucije, koja je s tadašnjim „spektrumima“, „komodorima“ i „galaksijama“ brisala sve pred sobom.

Kroz devedesete sam proleteo na krilima emisije „Modulacije“, koja je tada išla na Radio Pingvinu, prvom privatnom radiju. Iz nekog iracionalno-statističkog razloga odlučio sam da sa završetkom svake decenije pokopam prethodnu, a osnujem novu emisiju, pa sam u treći milenijum ušao sa „Zakonom akcije i reakcije“, tj. ZAIROM. ZAIR je krenuo 2000. godine na (gle, opet!) Beogradu 202. Izdržao sam ovaj comeback uživo samo jednu sezonu, a onda se prepustio čarima digitalnog komformizma: profi editori zvuka na solidnim PC mašinama omogućili su da se prebacim na kućnu produkciju i emisiju ponudim i drugim zainteresovanim radio stanicama.

Emisija ZAIR se trenutno emituje na radiju “Laguna” subotom od 9h do 11h na 93.7!

Izvor: Radio „Laguna“

Related posts

Leave a Comment