Kadrovi iz domaćih filmova na slikama Jelene Jelače

U Jugoslovenskoj kinoteci 17. decembra otvorena je izložba slika likovne umetnice Jelene Jelače, čiji su motivi kadrovi iz poznatih filmova nekadašnje jugoslovenske kinematografije, a reprodukcije će krasiti i kalendar Kinoteke za 2020. godinu. Izložba „Kino oko“ priređena je u saradnji X Vitamin galerije i Kinoteke i moći će da se vidi do 13. januara.

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović zahvalio je za izuzetnu izložbu autorki, kao i Kseniji Marinković iz galerije X Vitamin, koja je predložila ovu saradnju još pre godinu dana.

„Ideja nam je odmah bila zanimljiva, ali zbog mnogobrojnih aktivnosti Kinoteke odlagali smo realizaciju. Ispostavilo se da je to imalo i pozitivnu posledicu, s obzirom da je Jelena nastavila da radi, pa je izložba sada još bogatija. Kada smo videli sve ove slike odlučili smo, a Jelena je pristala, da kalendar koji Kinoteka tradicionalno izdaje – za 2020. godinu bude opremljen reprodukcijama njenih slika“, rekao je Vujović.

Izložbu će pratiti program filmova koji su predmet slika, krajem decembra i početkom januara u maloj sali novog zdanja Kinoteke, u Uzun Mirkovoj ulici. Ulaz na izložbu i projekcije biće besplatan, najavio je Vujović.

Ksenija Marinković, koja je zajedno sa Mićom Stajčićem osnovala X Vitamin galeriju pre dve godine na adresi Studentski trg 11, istakla je da su srećni što su u dobrom kraju.
„Za nas to znači da smo okruženi uglednim institucijama kao što su Etnografski muzej, Kolarčeva zadužbina, Beogradska filharmonija i Jugoslovenska kinoteka. Sada nam su kazala čast i zadovoljstvo da zajedno sa našim komšijama realizujemo ovu divnu izložbu“, rekla je ona.

„Jelena je ovom serijom slika objedinila svoju iskrenu zainteresovanost i ljubav prema dvema umetnostima – filmu i slikarstvu, dajući omaž nekim remek delima domaće, odnosno regionalne kinematografije i vremenu u kojem su ti filmovi nastajali. Reč je o filmovima uz koje smo odrastali, sazrevali i koje i danas volimo, često ih prepričavamo“, izjavila je Ksenija Marinković, te zahvalila Kinoteci na mogućnosti da ih i oni koji ih nisu gledali sada vide na velikom paltnu, „da se upoznaju sa ostvarenjima koja predstavljaju značajan deo svih nas i duboko su utemeljeni u našoj kulturi“.
„Hvala Jeleni što nas je podsetila na neke vrednosti, misli i osećanja koja su nešto što želimo da prenesemo na mlađe generacije“, istakla je Ksenija Marinković.

Među mnogobrojnim posetiocima na otvaranju izložbe bili su reditelj Goran Marković, čiji su filmovi najzastupljeniji na slikama Jelene Jelače, kao i glumice Neda Arnerić, Tanja Bošković i drugi filmski poslenici.

„Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Sabirni centar“, „Već viđeno“ Gorana Markovića, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitej protiv davitelja“ Slobodana Šijana, „Štefica Cvek u raljama života“ Rajka Grlića, „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, „Petrijin venac“ Srđana Karanovića, „Skupljači perja“ Saše Petrovića – samo su neki od filmova koji su inspirisali Jelenu Jelaču, a koji će narednih večeri moći da se vide u maloj sali Kinoteke.

Mala sala, Uzun Mirkova 1 – Program filmova:

Petak, 20. 12.
20:00 KAKO SU SE VOLELI ROMEO I JULIJA (JUG, 1966)
Uloge: Aleksandar Gavrić, Špela Rozin
Režija: Jovan Živanović

Subota, 21. 12.
20:00 LjUBAVNI SLUČAJ ILI TRAGEDIJA SLUŽBENICE P.T.T. (JUG, 1967)
Uloge: Eva Ras, Slobodan Aligrudić
Režija: Dušan Makavejev

Nedelja, 22. 12.
20:00 SKUPLjAČI PERJA (JUG, 1967)
Uloge: Bekim Fehmiu, Olivera Katarina
Režija: Aleksandar Saša Petrović

Ponedeljak, 23. 12.
20:00 NACIONALNA KLASA (JUG, 1979)
Uloge: Dragan Nikolić, Bogdan Diklić
Režija: Goran Marković

Utorak, 24. 12.
20:00 MAJSTORI, MAJSTORI! (JUG, 1980)
Uloge: Semka Sokolović-Bertok, Bogdan Diklić
Režija: Goran Marković

Sreda, 25. 12.
20:00 PETRIJIN VENAC (JUG, 1980)
Uloge: Mirjana Karanović, Dragan Maksimović
Režija: Srđan Karanović

Petak, 27. 12.
20:00 VARLjIVO LETO ’68. (JUG, 1984)
Uloge: Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković
Režija: Goran Paskaljević

Subota, 28. 12.
20:00 MARATONCI TEČE POČASNI KRUG (JUG, 1982)
Uloge: Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković
Režija: Slobodan Šijan

Nedelja, 29. 12.
20:00 KO TO TAMO PEVA (JUG, 1980)
Uloge: Pavle Vuisić, Dragan Nikolić
Režija: Slobodan Šijan

Petak, 3. 1.
20:00 JOVANA LUKINA (JUG, 1979)
Uloge: Merima Isaković, Bogoljub Petrović
Režija: Živko Nikolić

Subota, 4. 1.
20:00 UNA (JUG, 1984)
Uloge: Sonja Savić, Rade Šerbedžija
Režija: Miša Radivojević

Nedelja, 5. 1.
20:00 TAJVANSKA KANASTA (JUG, 1985)
Uloge: Boris Komnenić, Neda Arnerić
Režija: Goran Marković

Sreda, 8. 1.
20:00 LEPOTA POROKA (JUG, 1986)
Uloge: Mira Furlan, Milutin Karadžić
Režija: Živko Nikolić

Četvrtak, 9. 1.
20:00 DOGODILO SE NA DANAŠNjI DAN (JUG, 1987)
Uloge: Žarko Laušević, Srđan Todorović
Režija: Miroslav Lekić

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment