Inicijativa „Stojim pravo“ za lakše školske torbe

Portal za roditelje Detinjarije.com i Razvojni centar za decu i odrasle “Faktor” pokretači su inicijative “STOJIM PRAVO” u koju će moći dobrovoljno da se uključe škole iz cele Srbije. 

„Stojim pravo“ je inicijativa koju pokrećemo zbog evidentnog dugododišnjeg problema preteških đačkih torbi, što ugrožava fizički razvoj i uzrokuje brojne deformitete kičmenog stuba, koji su utvrđeni kod čak trećine dece školskog uzrasta. Procene fizijatara i ortopeda su da dete dete koje ima 20 kilograma ne bi smelo da nosi torbu težu od tri kilograma, što je u velikom raskoraku sa realnošću u kojoj čak i đaci prvaci nose torbe teške 6-8 kilograma. Štaviše, zbog preteških torbi deca više ne mogu sama da odlaze u školu i vraćaju se iz nje, jer su odrasli prinuđeni da im te iste torbe nose, pa su ugroženi i dečija samostalnost i njihov socijalni razvoj.

Inicijativa je bila izložena kritici Školske uprave Novog Sada i Podružnice pedagoga Južnobačkog okruga, kako bi dobila oblik koji tokom njenog sprovođenja neće imati dve strane, već će prosvetu ujediniti u razumevanju i sprečavanju posledica krive kičme kod dece. 

Inicijativa “Stojim pravo” je zamišljena tako da se škole samoinicijativno priključuju po odluci direktora, i podrazumeva čitanje obaveštenja od strane direktora škole na Nastavničkom veću, u kojem se pozivaju nastavnici da blagovremeno obaveste učenike o potrebnim nastavnim sredstvima za naredni period ili čas, dakle da detaljnije planiraju nastavu i vrše odabir MAKSIMALNO DVA nastavna sredstva/stvari po predmetu, koje će deca donositi i koristiti na časovima. 

Škola će svoje učešće u inicijativi oglasiti plakatom na ulaznim vratima, sajtu, društvenim mrežama i obaveštenjem na roditeljskim sastancima. Materijele neophodne za sprovođenje inicijative – plakat, Predlog obaveštenja za Nastavničko veće i Predlog obaveštenja za roditeljske sastanke, škole dobijaju u elektronskom obliku odmah nakon prijavljivanja na sajtu Stojimpravo.detijarije.com, popunjavanjem forme u rubrici Prijavite vašu školu.

Realizaciju inicijative na sebe preuzimaju portal DETINJARIJE i Razvojni centar za decu i odrasle FAKTOR, koji će javnost redovno obaveštavati koje škole su rekle NE torbama nehumane težine i priču proširiti na celu Srbiju.

Sigurni smo da će se inicijativi priključiti i drugi mediji i dati nam podršku, a nastavnici poslušati svoje direktore i fizijatre, te da će deca u CELOJ SRBIJI ubuduće moći da se pravilno razvijaju bez svakodnevnog opterećivanja kičme. Iskreno se nadamo da smo zajedno na istom zadatku!

Izvor: Detinjarije

Related posts

Leave a Comment