Promocija izložbenih kataloga Salona MSUB

Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)
Ponedeljak, 09.12.2019. godine u 18 časova
Urednica programa Salona MSUB: Una Popović, kustos

Pozivamo vas na promociju kataloga izložbi koje su ove godine realizovane u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Na promociji predstavićemo kataloge sledećih izložbi: Mariele Cvetić „Conquistador. Iz kulture i umetnosti”umetničkog para diSTRUKTURA „Not Longer Not Yet” kao i grupne autorske izložbe pod nazivom „Ženske priče” kustoskinje Mišele Blanuše.

Dođite da se prisetimo zajedno nekih od najznačajnih izložbi u protekloj godini.

Izložba Mariele Cvetić pod nazivom „Conquistador. Iz kulture i umetnosti” problematizovala je geografiju (i istoriju) Balkana preko samog Frojda kao netipičnog (dualnog) predstavnika zapadnog pogleda na Balkan i teorije koju on uspostavlja krajem 19. veka i njenih (teorijskih) implikacija tokom 20. veka do danas. Izložba je obuhvatala različite medije, od crteža, instalacije i readymade-a. U katalogu su objavljeni tekstovi umetnice Mariele Cvetić i dr. Jasmine Čubrilo, vanredne profesorke na katedri za Istoriji moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Samostalna multimedijalna izložba „Not Longer Not Yet”, umetničkog para diSTRUKTURA bavila se promenama i novonastalim liminalnim prostorima u okviru velikog građevinskog poduhvata u beogradskoj Savamali. Na specifičan način kroz ambijentalnu instalaciju, fotografije i video diSTRUKTURA je predstavila istraživanje Beograda koje se ovom prilikom kao i često u njihovim radovima oslanja na koncept urbanog lutalaštva kao strategije promišljanja urbanog. U katalogu opisana je praksa diSTRUKTURE i tekuća izložba u tekstu Mirjane Pajtler, istoričarke umetnosti iz Graca.

Grupna izložba „Ženske priče” u Salonu Muzeja savremene umetnosti bavila se prezentacijom i afirmacijom mladih umetnica na srpskoj umetničkoj sceni. Na izložbi su se predstavile autorke Gorana Bačevac, Svetlana Bulatović, Sanja Ćopić, Andrea Dramićanin, Jelena Pantelić, Nadežda Kirćanski i Tijana Radenković. U svojim radovima autorke preispituju pozicije i identitet žene iz perspektive žene – umetnice. Autorka teksta u katalogu je mr Mišela Blanuša, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti.

Izvor: Muzej savremene umetnosti Beograd

Foto: Bojana Janjić / MSUB

Related posts

Leave a Comment