Beogradsko dramsko pozorište domaćin 1. RUTA festivala

Beogradsko dramsko pozorište, kao domaćin i inicijator 1. RUTA festivala, predstaviće publici od 1. do 6. decembra jedinstvenu mogućnost da pogleda najbolje produkcije pet prestižnih teatara iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije.
Prvi Festival biće otvoren 1. decembra premijerom predstave „Liliom“ Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović, Beogradskog dramskog pozorišta. Do kraja Festivala biće izvedene sledeće predstave: „Bakhe“ Euripida, u režiji Lenke Udovički, Teatar Ulysses; „Don Kihot” Miguela de Servantesa, u režiji Andraša Urbana, Gradsko pozorište Podgorica; „Mirna Bosna” Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, Kamerni teatar 55 Sarajevo; „Kralj Ibi” Alfreda Žarija, u režiji Vasila Hristova, Dramski teatar Skoplje i „Plah udah”, Nejca Gazvode, Mestno gledališče Ljubljana.
Sve predstave biće ivedene na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ od 20 časova, a posle svake biće održan susret sa gostima.

Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo je početkom ovog leta inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara (RUTA), koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća regiona, ujedinjenih u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu. Osim festivala koji će biti organizovani u svim glavnim gradovima država nekadašnje savezne republike, RUTA će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca. RUTA je jedinstvena po svom modelu, koji podrazumeva da će se festival periodično tokom jedne kalendarske godine seliti u druge gradove članove Unije. Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru. Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva je kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

Repertoar festivala
1.12.
Liliom, Beogradsko dramsko pozorište
2.12.
Bakhe, Kazalište Ulysses
3.12.
Don Kihot, Gradsko pozorište Podgorica
4.12.
Mirna Bosna, Kamerni teatar 55 Sarajevo
5.12.
Kralj Ibi, Dramski teatar Skoplje
6.12.
Plah udah, MGL Ljubljana

O predstavi Liliom
Drama prati sudbinu Lilioma, šarmantnog probisveta koji radi u zabavnom parku, kojim upravlja njegova ljubavnica gospođa Muskat. Njegov život počinje drastično da se menja kada upozna mladu služavku Juli, kojom odlučuje da se oženi. Pošto su oboje jedinke bez adekvatne životne egzistenije, mladi par se ubrzo suočava sa nemaštinom, koja ih vodi ka ambisu. Molnareva sentimentalna tragikomedija primer je takozvane trivijalne, bulevarske drame koja je, u međuvremenu, uspela da stekne kultni status. Njeni junaci su ljudi koji obitavaju na sporednim kolosecima života, marginalni igrači provincijskog cirkusa, a zbivanja u drami stvaraju njihovi zanosi, ljubavi, nasilja, padovi i san o lakoj zaradi.
Dramaturg predstave je Slobodan Obradović, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Momirka Bailović, za scenski pokret zadužena je Isidora Stanišić. U predstavi igraju: Andrija Kuzmanović, Maja Izetbegović, Ivana Nikolić, Jovo Maksić, Jadranka Selec, Aleksandra Anja Alač, Marko Živić, Vladan Milić i Marko Gvero.

O predstavi Bakhe, Ulysses
Bakhe – dvanaest žena, svaka sa svojim teretom i žudnjama, nalaze se na grupnoj psihoterapiji, tamo traže utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog sveta u kom nije dopušteno pokazati slabost ili izgubiti kontrolu. One u tim scenama, nastalim iz improvizacija, progovaraju o tome da nasilno potiskivanje nagona nužno rezultira pucanjem, eksplozijom gde pojedincu – ženi, ne preostaje ništa drugo već samo beg u destrukciju, u nesreću potrage za vlastitim identitetom, u još uvek muškom društvu. Njihovi problemi rađaju taj bakhički otpor koji predstavu vraća originalnom Euripidovom tekstu i priči o pobuni koja ni u našem vremenu ne može pasti na plodno tlo, već je osuđena na propast. U predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić i drugi.

O predstavi Don Kihot
Don Kihot je klasika. Ovo je rečenica koja će na ovaj ili onaj način nekoliko puta biti izgovorena u predstavi. I to jeste tako. „Najprevođenije delo nakon Biblije“, roman koji se proglašava začetnikom savremenog romana, lik koji je postao simbolom, arhetipom, verovatno najpoznatiji lutajući vitez svih vremena – samo je početak onoga što se kao teret svali na svakoga ko krene u dramsku borbu sa Don Kihotom.
U predstavi igraju: Branka Femić Šćekić, Kristina Obradović, Branka Stanić,Jelena Simić,Sanja Popović, Vanja Jovićević, Anđelija Rondović, Jelena Simić, Branka Stanić.

O predstavi Mirna Bosna
Tekst mladog, ali veoma plodnog autora Borisa Lalića, okarakterisan je, rečima samog autora, kao „bosanskohercegovačka komedija preživljavanja“. „Mirna Bosna“ u režiji Saše Peševskog govori o životarenju dve porodice, zbližene minulim ratnim nesrećama i njihovoj večnoj borbi da iz gliba, bivstvovanja na granici nemaštine evidentne preko jednoličnog jelovnika, izađu na svetlo i udahnu čist vazduh blagostanja. Ili barem da promene svakodnevni meni. Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilovanjem marihuane. I to uspešno. Veoma uspešno. Toliko uspešno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno razraditi kriminalnu organizaciju.Gordana Boban, Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Davor Golubović.

O predstavi Kralj Ibi
Danas, 122 godine nakon prvog izvođenja „Kralja Ibija”, vraćamo mu se ponovo zbog originalnosti i provokacije, koje ne zastarevaju. Žarijeva se vulgarna groteska tumači kroz autorsku – rediteljsku i glumačku distancu, čime postaje komentar na anti-vrednosti modernog čoveka. „Kralj Ibi” izvor je brojnih teorijskih i praktičnih istraživanja i motivacioni pokretač različitih pokreta i estetika XX veka. U predstavi igraju: Igor Angelov, Biljana Dragićević Projkovska, Zoran Ljutkov, Sanja Arsovska, Filip Trajković i drugi.

O predstavi Tihi udah
Godinu dana posle iznenadne smrti oca, otuđena porodica okuplja se da isprati najmlađu ćerku na studije u Ljubljanu. Svi su pogođeni nedavnom tragedijom više nego što priznaju. „Tihi udah” je jednočinka o malim, porodičnim tragedijama koje su zapravo tragedije svih nas, ispričana iz vizure najmlađeg člana, ona secira patologiju privatnih odnosa i osećanja – od izgubljenosti i nedostatka vere u budućnost do gorljive ambicije Y generacije, oslikava najsavremenija lica slovenačke svakodnevnice. U predstavi igraju: Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc, Tjaša Železnik.

Izvor: Beogradsko dramsko pozorište

Foto: Dragana Udovičić

Related posts

Leave a Comment