Partizanska knjiga objavila roman Daše Drndić

Partizanska knjiga, izdavačka kuća iz Kikinde, objavila je roman Canzone di guerra hrvatske spisateljice Daše Drndić. Originalno objavljen 1998. u Hrvatskoj, ovaj dokumentarističko-autobiografski roman tematizuje emigrantsko iskustvo.  

U vreme ratova devedesetih, zbog svog jugoslovenstva neprihvaćena ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, Tea Radan (autorkin alter ego) odlazi s ćerkom u Kanadu. Ispostavlja se da je kanadsko društvo duboko otuđeno i ksenofobno, a njegova osnovna i jedina vrednost je novac. Dok obavlja poslove za koje joj ne treba diploma (koju ima), jedva sastavljajući kraj s krajem, Tea razmišlja o državi koju je napustila, a koja se raspada dok neuspešno potiskivani duhovi prošlosti počinju da opsedaju njen(e) jezik(e), institucije i ljude. 

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao Fulbrightova stipendistkinja magistrirala na Southern Illinois University, a doktorirala na Sveučulištu u Rijeci, gde je potom i predavala. Objavila je više romana koji su prevedeni na brojne jezike. Prevodila je i sama, a pisala je i analitičke tekstove, kritike i radiodrame. Za roman „Belladonna“ osvojila je britansku nagradu Warwick za najbolje delo strane autorke u prevodu. Preminula je juna 2018. u Rijeci.

Izvor: Partizanska knjiga
Foto: Maša Drndić

Related posts

Leave a Comment