Film Ivane Todorović u Njujorškoj fondaciji umetnosti

Kratki igrani film „Kada sam kod kuće“, koji je režirala Ivana Todorović, prikazuje na izložbi „The Principle the Migration“ u galeriji Njujorške Fondacije Umetnosti (New York Foundation for the Arts) od 7. novembra do 10. decembra 2019. godine.

Kuratorka ove fondacije, Olivia Nitis, izabrala je deset umetnika iz Istočne Evrope da prikažu svoje radove na izložbi koji se bave uticajem migracije na pojedinca.

Po rečima kuratorke, film „Kada sam kod kuće“ istražuje snagu migracije na pojedinca da se vrati i suoči sa najbolnijom traumom. Film se bavi temom suočavanja sa seksualnim nasiljem u porodici i time otvara dijalog o temi o kojoj se ćuti.
Film „Kada sam kod kuće“ govori o Mariji koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva. Kako izgleda Marijin povratak? Kako se porodica nosi sa prećutanom tajnom? Moze li žrtva da oprosti u trenutku kada postaje jaca i moćnija od svog zlostavljača iz detinjstva?
Zgusnutu dramu u ovom filmu nose glumci: Milica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić, Sara Dinić. Film je urađen kao master rad na Fakultetu Dramskih Umetnosti, a scenario je pisala Melina Pota.

BIOGRAFIJA REDITELJKE

Ivana Todorović

je rediteljka kratkih socijalno angazovanih dokumentarnih filmova, koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71“ prikazani su na preko 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Festivala u Berlinu, Berlinale Shorts; IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore-a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival; Anthology Film Archive u Njujorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Nagradjivani su na festivalima u Srbiji, Kosovu, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi. Film „A Harlem Mother“ je uvršten u online video biblioteku New York Times-a. Ovi filmovi se koriste u obrazovanju, medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svetu. Ivana se bavi i obrazovanjem mladih, drži radionice dokumentarnog filma i odrzala je TEDxAUK govor u Prištini. 2018te magistrirala je na katedri TV i Filmske rezije na Fakultetu Dramskih Umetnosti sa kratkim igranim filmom „ Kada sam kod kuce“. Diplomirala je na Documentary Media studies na New Schoolu u Njujorku, kao i na katedri za Etnologiju i Antrologiju na Filozofskom fakultetu. Zavrsila je u Beogradu francusku radionicu dokumentarnog filma Ateliers Varan, osnovanu od strane Jean Rouch-a. Jedna je od izabranih umetnika 2015. u Saary rezidenci programu u Finskoj. Godine 2010. bila je izabrani menti u programu New York Foundation for the Arts u Njujorku. „

Više o izložbi možete pronaći na https://www.nyfa.org/NYFAEvents

Related posts

Leave a Comment