Uskoro počinje 4. Festival „Slika u pokretu“

Četrvti festival snimateljskih osvarenja “Slika u pokretu” odžava se od 13. do 16. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz pomoć Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije, a u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (S.A.S.). Ideja iza ovog festivala je da se predstavi rad direktora fotografije. Direktor festivala je Predrag Bambić, direktor fotografije i predsednik S.A.S.a.

Svečano otvaranje festivala je 13. februara u Muzeju jugoslovonske kinoteke, u Kosovskoj 11, u 20 časova. Nakon otvaranja festivala odžaće se projekcija dokumentarnog fima Acqua e zucchero, posvećen snimateljskom radu Karla Di Palme.

Selektor festivala, Miodrag Miša Milošević, je pažljivo odabrao ostvarenja u kojima su direktori fotografije uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinsvo slike. Filmovi koji su u selekciji ovogodišnjeg festivala su: 

AJVAR, Ana Maria Rossi, Maja Radošević

DELIRIJUM TREMENS, Goran Marković, Đorđe Arambašić

GRANICE KIŠE, Nikola Mijović, Vlastimir Sudar, Miloš Jaćimović

KRALJ PETAR I, Petar Ristovski, Dušan Joksimović

TAXI BLUES, Miroslav Stamatov          Luka Milićević

PIJAVICE, Dragan Marinković, Boris Gortinski

REŽI, Kosta Đorđević, Bojana Andrić

TERET, Ognjen Glavonić, Tatjana Krstevski

Filmovi će biti prikazani u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Na festivalu se dodeljuju dve nagrade: Nagrada za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji i Nagrada za najbolji snimateljski rad, koje dodeljuje žiri u sastavu Argyris Theos, Grčka, Dejan Dimeski, Severna Makedonija i Kosta Glušica, Srbija. 

Zatvaranje festivala i dodela nagrada je 16.novembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11 u 20.00 sati.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, osim za film Ajvar

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment