Počele prijave za seminar „Čemu još demokratija?“

Omladinski centar CK13 te poziva na dvodnevni seminar alternativnih politika pod nazivom “Čemu još demokratija?”, koji će se održati 23. i 24. novembra u prostorijama CK13, a koji će voditi Đorđe Pavićević i Marko Simendić, profesori Fakulteta poličkih nauka u Beogradu.

Dobrodošli su srednjoškolci, studenti, kao i osobe koje ne studiraju; zaposleni u privatnom ili javnom sektoru, u organizacijama civilnog društva i nezaposleni, zainteresovani za promišljanje i izgradnju društvenih i ekonomskih alternativa.

Prilikom selekcije kandidata prednost će imati mladi do 30 godina, a odabir će se vršiti na temelju motivacije.

Povod za seminar je činjenica da se u Srbiji, pred predstojeće parlamentarne izbore, koji će biti održani najkasnije sledećeg aprila, na dramatičan način otvaraju pitanja vrednosti izbora i smisla učešća na njima.

Seminar će pratiti načelnu ideju koju su voditelji radionice kao autorski dvojac izneli u knjizi “Disciplinovanje demokratije”, a to je da je demokratija oduvek bila na udaru kritike kako bi se omogućila legitimacija dominacije određenih društvenih i političkih grupa.

Program:

Subota, 23. novembar

10:00 O(be)smišljavanje demokratije u antici
12:00 Moderno pomeranje značenja pojma demokratije
14:30 Savremeno razumevanje demokratije: a sad nešto sasvim drugačije

Nedelja, 24. novembar

10:00 Ko je i kako predstavljen u predstavničkoj demokratiji?
12:00 Osnaživanje demokratske participacije: izbori lutrijom, alternativni pristupi većinskom odlučivanju
14:30 Osnaživanje demokratske participacije: nastavak, završna razmatranja

Rok za podnošenje prijava je 17. novembar.

Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti klikom na link.

Ovaj seminar se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji su podržali Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Izvor: CK13

Related posts

Leave a Comment