SKC Kragujevac na 64. Međunarodnom sajmu knjiga

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na promociju XVIII kola edicije Prvenac, Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

SKC Kragujevac predstaviće svoja izdanja na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Doma kulture Studentski grad.

U sredu 23. oktobra 2019. u 17 časova zakazana je promocija edicije PRVENAC na kojoj će biti predstavljene tri knjige mladih autora:

  1. MARIJA PEJIN: Pesnik, apaš i profet (San u ekstazi Rake Drainca) – drama,
  2. MARKO JURIŠIĆ: Izgledate mi srećni – priče,
  3. ANA RADULOVIĆ : Crna – poezija.

Od tridesetak predloženih prispelih rukopisa na ovogodišnji konkurs SKC-a, žiri u sastavu: Miljurko Vukadinović, Zoran Pešić Sigma i Zvonko Karanović, izabrao je tri navedene knjige.

Dobro došli!

Edicija Prvenac sastavljena je od odabranih radova sa konkursa za prvu knjigu koji postoji od 2002. godine i koji je postao jedan od najpopularnijih konkursa za mlade autore. Godišnje se objave tri knjige.

Za sve ove godine izdavanja knjiga mladih autora, ova edicija uspela je da nađe svoje mesto na izdavačkoj i kulturnoj mapi Srbije, pa i šire. Naime, poznato je da se na konkurs javljaju mladi autori do 35 godina sa prostora bivše Jugoslavije, ali i oni koji su emigrirali, od Australije do Kanade. Sa dizajnom korica i formatom edicije, Vladimir Ranković, profesor Filološko umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu je uvršten na finalnu izložbu Grifon, grafičkog bijenala koja je jedna od najrenomiranijih manifestacija za grafički dizajn. Prilog o ovoj ediciji emitovan je na nacionalnoj televiziji u emisiji Vavilon, emisiji posvećenoj isključivo književnosti.

Mikica Ilić je sa knjigom Studenica Studenica bio u užem izboru za Andrićevu nagradu one godine kada je knjiga objavljena. Ipak, najveći uspeh od knjiga objavljenih u ovoj ediciji je ostvarila Maja Solar sa zbirkom pesama Makulalalatura koja je dobila nagradu Branko Radičević, bila u užem izboru za Vitalovu knjigu godine, kao i u užem izboru za nagrade Crnjanski i Đura Jakšić. Udruženje književnika Srbije dodelilo je plaketu Blagodarje Studentskom kulturnom centru Kragujevac za ediciju Prvenac za doprinos razvoju mlade književnosti na godišnjoj skupštini Udruženja Književnika Srbije.

Ostale značajnije nagrade su: Anja Marković – Napolju su ljudi, XI kolo – 2012. nagrada „Branko Miljković; Danilo Lučić – Beleške o mekom tkivu, XII kolo – 2013. Branko Miljković; Enesa Mahmić – Faustova kći, XIV kolo – 2015. nagrada Aladin Lukač; Bojan Todorović – Čarli XV kolo – 2016. nagrada Milutin Bojić.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment