Otvaranje izložbe „Nezaštićeni svedok br. 1: Afrodizijak“

Intervencija na stalnoj postavci MAU

Četvrtak, 17. oktobar u 19 časova

Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Senjak

NEZAŠTIĆENI SVEDOK BR. 1: AFRODIZIJAK je istraživački projekat tri institucije – Muzeja afričke umetnosti, Fakulteta likovnih umetnosti i Filozofskog fakulteta/Centra za muzeologiju i heritologiju, koji realizuju dve kustoskinje – Jelena Spaić i Ana Knežević, jedan stručni konsultant – prof. dr Milan Popadić i osam umetnika – Milica Rakić, Ana Adamović, Irena Kelečević, Ana Vujović, Ivana Ivković, Siniša Ilić, Milica Josimov i Saša Tkačenko.

NEZAŠTIĆENI SVEDOK zamišljen je kao niz umetničkih intervencija u prostoru muzeja. Naslov referira na muzejski predmet – dobro čuvanu supstancu koja pamti i koja je ovom akcijom napadnuta, izložena umetničkoj reinvenciji i rekontekstualizaciji. AFRODIZIJAK – vezan je za istoimeni revolucionarni album Fele Kutija i početke afrobita. Ceo koncept postavke može se tumačiti na muzičkoj razini (Public Witness Program, Fugazi, 1993. i Afrodisiac, Fela Kuti, 1973) političko-umetničkih vizija pomenutih aktera, ali i u okviru fenomena institucionalne kritike koja prerasta u institucionalni šik.

Intervencija osam beogradskih umetnika na stalnoj postavci MAU otvara specifične prostore međustanja u kojima se preispituju pozicije posmatranja slike drugog/drugosti: afričkog kontinenta kroz ideograme safarija, siromaštva, seks turizma, religioznih tradicionalnih obreda; muzeja kao mesta višestrukosti; mape sveta kao nestalnog geopolitičkog konstrukta; odnosa SFRJ i afričkih zemalja u okviru Pokreta nesvrstanih, itd.

Ulaz slobodan.

Izložba traje do 22. decembra 2019. godine.

Izvor: Muzej afrikče umetnosti

Related posts

Leave a Comment