Večeras se otvara Bitef Grad

Nakon pet dana trajanja 53. Bitefa, punih pozorišnih sala, aplauza i raznovrsnog programa, stigli smo do pola puta i od danas nastavljamo u Luci Beograd! Do 26. septembra, publika Bitefa uživaće u predstavama glavnog programa iz šest zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike i raznovrsnim pratećim programima.

BITEF GRAD U LUCI BEOGRAD


Dugo očekivani Bitef Grad se za drugu polovinu 53. Bitefa otvara danas, 22. septembra u Luci Beograd. Predstava koja otvara Bitefov festivalski Grad dolazi iz Francuske, Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka, koautorke i izvođačice Fie Menar. Nakon predstave Bitef poziva posetioce u klub Drugstore, na koncert gudačkog ansambla No borders orchestra, u sklopu pratećeg programa Bitefa i u okviru turneje pod nazivom B Matinee, inspirisanoj klubom Berghainom i mešanjem različitih žanrova. Do kraja festivala u Luci Beograd publika će imati prilike da pogleda još četiri predstave glavnog programa – O mesu i betonu koreografkinje Lusijane Lare u produkciji kompanije Anti Status Kvo (Brazilija, Brazil), Ali: Strah jede dušu Sebastijana Horvata u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana (Slovenija), cirkusku predstavu Retke Ptice grupe autora u produkciji kompanije Vuk za čoveka iz Lila (Francuska), kao i predstavu Pozvani čuvene kompanije Ultima Vez iz Brisela (Belgija), po koreografiji Sepea Bajensa.
 

SVI SU POZVANI U POZORIŠTE!


Bitef se trudi da bude otvoren za što raznovrsnije publike, putem cene karata, koja je višestruko manja od ekonomske, akreditacija, besplatnih programa, ali i slobodnog ulaza za posebno osetljive društvene grupe, te nastavlja da bude društveno odgovoran. Ove godine, „SVI SU POZVANI U POZORIŠTE“, uz pomoć podrške prijatelja festivala, kompanije Deloitte, deca iz dramske sekcije Udruženje za pomoć MNRO Zvezdara koji se bave unapredjenjem statusa dece ometene u razvoju, biće naši gosti i besplatno pogledati predstavu Pozvani kojom zatvaramo festival, a u kojoj su i deca protagnosti. 
 

SLOBODNO VREME U BITEF GRADU


U Bitef Gradu, pre, u pauzi i posle predstava i pratećih aktivnosti, Bitef je sa partnerima organizovao Food i Drink cornere u kojima vas očekuju razne poslastice i specijaliteti. Na otvaranju i zatvaranju Bitef Grada u Luci Beograd 22. i 26. septembra, uživaćete u degustaciji novog proizvoda naših partnera – Carnex vege humusa, kao i u proizvodima Pica Fabrike, Dorian Grey, Agi Pasta Away, The Saint, RO i Vegessence, Schweppes. Osim toga,  partner Telekom Srbija spremio je razne zanimljivosti.
 

LJUBAVNA PISMA OPET U MODI!


Takođe, posetioci ce u svakom trenutku moći da učestvuju u stvaranju Bitefovog zida ljubavi i da se tetoviraju u boje Bitefa i tako ostvare 10% popusta za predstavu Beograd na daljinski.

Koliko dugo niste poslali pismo nekome ko vam je drag? I&F Grupa i Bitef vas pozivaju da to učinite u Bitef Gradu i obradujete svoje voljene, a možda sa nekim na ovaj način i počnete ljubav iz početka! Izaberite ljubavno pismo i ubacite ga u sanduče, a mi ćemo se pobrinuti da to pismo stigne do željene adrese! 

POKLON BEOGRAĐANIMA – KONCERT BETI ĐORĐEVIĆ
NA ZATVARANJU 53. BITEFA


Za sam kraj festivala, 26. septembra, nakon svečanog zatvaranja i proglašenja dobitnika nagrada, Bitef je odlučio da  pokloni građanima Beograda koncert Beti Đorđević, izvođačice pesme Počnimo ljubav iz početka, za koji će ulaz biti slobodan i koji će biti izveden u Luci Beograd, na samoj obali Dunava. 

Informacije o putokazima, mapi i programima u Luci Beograd mogu se pronaći na NAŠEM SAJTU, i u press materijalima, a Bitef tim se postarao da napravi zanimljive i jasne putokaze za dolazak do festivalskog odredišta. Na info pultu u Luci Beograd posetioci će u svkom trenutku moći da dobiju potrebne informacije. Ono što članovi Bitef tima savetuju posetiocima, jeste da se obuku udobno, komforno, ali višeslojno zbog vetra u Luci!


 

53. BITEF – ŠTA SMO VIDELI DO SADA


Od početka festivala do sada, publika je, sa početkom u danu Prologa, imala prilike da u glavnom programu pogleda predstavu Beograd na daljinski, sa slušalicama prelazi rutu od Novog groblja pa sve do krova zgrade u centru grada i preispituje odnos prema gradu u kome živi, kao i grupi u kojoj se nalazi. Predstava je do kraja festivala na repertoaru u terminima od 11 i 17 časova. Festival je, 18. septembra svečano otvorila poznata koreografkinja Konstanca Makras, koja će posle festivala otvoriti novu sezonu Bitef teatra predstavom Gradovi kojih više nema, koju priprema sa igračima Bitef dens kompanije. Nakon toga, reditelj Milo Rau još jednom je očarao publiku na Bitefu predstavom Orest u Mosulu i podsetio na tematsku liniju koju pratimo tokom celog 53. Bitefa.  Dan kasnije u festival se uključio i prateći program, koji je otvorila jubilarna, 20. Bitef polifonija, a publika je imala prilike da isprati i Filozofski teatar, ovoga puta sa Normanom Olerom i Srećkom Horvatom. Istog dana, glavni program zatvorile su dve predstave, domaća produkcija Zašto je poludeo gospodin R? i predstava iz Hrvatske Mladež bez Boga, reditelja Boruta Šeparovića, već poznatog srpskoj publici. U petak, posetioci su imali prilike da pored Bitef polifonije, pogledaju i prvu predstavu Cirkobalkane, a u sklopu glavnog programa delo čuvenog reditelja Tomasa Ostermajera – Istorija nasilja, koja je završila uz ovacije publike. Poslednjeg dana pre Boteg Grada, publika je na Bitefu imatla prilike da uživa u koreografiji Kuduza Onikekua – Yuropa, u izvođenju njegove trupe koja na gostovanje dolazi iz Nigerije, u Narodnom pozorištu u Beogradu na sceni Raša Plaović, dok je na velikoj sceni od 21. čas bila izvedena predstava Tartif, mladog reditelja Igora Vuka TorbiceBitef polifonija i Cirkobalkana nastavljaju sa svojim programima koji uključuju predstave, radionice, tribine, dok je u okviru pratećeg programa realizovan i razgovor o nastupu Srbije na Praškom kvadrijenalu, pod nazivom SAMO(IZ)GRADNJA, u Muzeju primenjene umetnosti, od 17 časova. Ovaj program će se nastaviti u Novom Sadu danas, 22. septembra, o čemu više možete pročitati na NAŠEM SAJTU.
 

53. BITEF I PRIJATELJI


Bitef su tradicionalno podržali pokrovitelji Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Kabinet Vlade Republike Srbije.

Podršku festivalu pružili su i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu, Francuski institut u Srbiji, British Council, Ambasada SAD i Ambasada Belgije. Ovogodišnje izdanje festivala ostvareno je i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. 

Bitef se zahvaljuje strateškom partneru festivala I&F Grupi, kompanijama Coca Cola Hellenic Srbija, Telekom Srbija, IT kompaniji TeleGroup, Carnex, brendu Schweppes, kompaniji Siemens i prijateljima festivala Societe General Banka Srbija i Deloitte. 

Tu su i mnogi partneri i prijatelji koji će obezbediti smeštaj, prevoz, hranu za učesnike i tim, a biće prilike da svi uživaju i u njihovim proizvodima.I ove godine, festivalske aktuelnosti, intervjue sa autorima, kritike i prikaze možete pratiti na
festivalskom BLOGU.

Anketu publike za predstavu Mladež bez Boga pogledajte OVDE.Prodaja ulaznica za sve predstave na 53. Bitefu je u toku. Zbog velikog interesovanja javnosti za predstave, tim Bitefa poziva sve zainteresovane gledaoce da na vreme nabave svoje ulaznice.

Ulaznice možete kupiti onlajn, putem SAJTA ili na blagajni Pozorišta na Terazijama.FESTIVALSKI CENTAR

Kao i do sada, u Festivalskom centru od 09-26.09. smeštena je Služba za odnose sa javnošću, redakcija bloga, to je i mesto za susret stranih gostiju festivala, za osveženje i odmor. Kao i prošle godine Centar će biti smešten u KOMBANK DVORANI.

KOMBANK DVORANA (Rekonstruisana Dvorana Dom Sindikata)
Adresa: Dečanska 14
Telefon: + 381 60 699 42 65

Festivalski centar otvoren je od 09. do 26. septembra
Radno vreme: 10:00 – 19:00h

Bitef Šator otvoren je od 13. do 26. septembra na Trgu Nikole Pašića, sa radnim vremenom od 10 do 19 časova. U njemu će posetioci koji budu učestvovali u stvaranju Bitefovog zida ljubavi ili tetovirali u boje Bitefa, ostvariti popust za predstavu Beograd na daljinski.

Izvor: Bitef

Related posts

Leave a Comment