Sajam kulture na znakovnom jeziku

Gradska organizacija gluvih Beograda i Kulturno-umetničko društvo gluvih Beograda Radivoj Popović, u saradnji sa Savezom gluvih i nagluvih Srbije i Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Gradskog sekretarijata za kulturu grada Beograda organizuju u ponedeljak 23. septembra 2019. godine Otvorena vrata – sajam kulture na znakovnom jeziku u Ustanovi kulture Stari grad – Parobrod, u ulici Kapetan Mišina 6 a, sa početkom u 10 časova.

Na Sajmu će publika imati prilike da se upozna sa predstavnicima lokalne zajednice gluvih, ali i da čuje primere dobre prakse inkluzivnih projekata u kulturi.

Muzej Jugoslavije već tri godine uspešno realizuje projekat Znakovni muzej u okviru kog se oformila grupa gluvih vodiča, koji vode na srpskom i internacionalnom znakovnom jeziku kroz muzejsku stalnu postavku. Iskustva rada na ovom projektu biće predstavljena u okviru seminara Znakovni jezik u ustanovama kulture, istog dana od 14 časova.

Dostupnost kulturnih sadržaja zajednici gluvih je limitirana usled nepostojanja redovnih programa na srpskom znakovnom jeziku i nepostojanja svesti da gluve osobe koriste drugi jezik. Projekat Znakovni muzej počeo je 2017. sa idejom da obezbedi stalan prevod kustoskih vođenja tematskih izložbi Muzeja Jugoslavije, posredstvom tumača znakovnog jezika. Kroz direktan rad sa predstavnicima zajednice gluvih, otišlo se korak dalje u razvoju muzejske inkluzivne strategije. Naime, kustosi muzeja su uz pomoć tumača srpskog znakovnog jezika obučili gluvog Mihaila Gordića da vodi kroz stalnu postavku Muzeja Jugoslavije. Od 2018. više od 300 gluvih posetilaca prošlo je kroz stalnu postavku uz Mihailovo vođenje, kako na srpskom tako i na internacionalnom znakovnom jeziku. Trenutno je započela obuka tima novih gluvih vodiča, koji pohađaju srednju školu i vrlo su zainteresovani za istoriju Jugoslavije.

Vođenje na srpskom i/ili internacionalnom znakovnom jeziku moguće je zakazati slanjem mejla na adresu naznačenu na veb-sajtu Muzeja.

Sajam kulture na znakovnom jeziku organizuje se povodom obeležavanja Međunarodnog dana znakovnih jezika, u cilju kontinuirane borbe za poboljšanje položaja zajednice gluvih u Srbiji.

Izvor: Muzej Jugoslavije

Related posts

Leave a Comment