Pijanistkinja Sofija Palurović nastupa u Svilari

U nedelju u 19.00h u Kulturnoj stanici SVILARA biće održan klavirski koncert mlade pijanistkinje Sofije Palurović.

Novosađani će na koncertu moći da uživaju u zvucima klasične muzike u izvođenju studentkinje završne godine Univerziteta muzike i izvođačkih umetnosti u Beču.

 „Svaki koncert je moguće iskusiti samo jednom jer je klasična muzika potpuno neponovljiva, nedohvatljiva i uzbudljiva,a kao takva je preko potrebna našem gradu. Moj rodni Novi Sad je uvek bio i ostaće poseban, s’ toga mu se  rado vraćam. Kulturna stanica Svilara je jedno od mesta u Novom Sadu u kom još nisam imala priliku da nastupim. Čini se kao pravo mesto za razna kulturna dešavanja, a vizuelno ima neki poseban šarm. Uzbuđena sam da vidim i čujem kako jedan takav prostor sarađuje sa zvukom klavira,“ kaže pijanistkinja Sofija Palurović. 

Sofija je završila srednju Muzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu, a potom je odlučila da školovanje nastavi u Beču. Za taj korak se, kako kaže, opredelila kako bi joj se pružilo više prilika za muzičko izražavanje. Repertoar krase kompozicije koje datiraju od doba baroka pa sve do muzike dvadesetog veka. 

 „Svaka od kompozicija ima neko svoje posebno vreme pa čak i prostor, i svaka je izabrana sa razlogom. Priznaću da Šumanove “Scene iz detinjstva“ imaju posebno mesto u mom srcu s obzirom na to da se na svoje detinjstvo rado osvrćem,“ dodaje Sofija.

Na repertoaru su dela Baha, Hajdna, Betovena, Šumana, Šopena, Rahmanjinova, Prokofjeva i Mokranjca. Ulaz na koncert je slobodan.

Related posts

Leave a Comment