Konstanca Makras i aplauzi publike otvorili 53. Bitef

U sredu,  18. septembra, svečano je otvoren 53. Bitef pod sloganom Počnimo ljubav iz početka.

Na otvaranju, koferansije Miloš Milovanović pozdravio je ambasadore, predstavnike grada Beograda,  osnivača festivala, goste, publiku, novinare, kritičare, umetnike, sponzore i partnere. Posebnu dobrodošlicu poželeo je stranim gostima koji ove godine dolaze iz brojnih zemalja Evrope, Azije i Severne Amerike. 
 
53. Bitef
 svečano je otvorila Konstanca Makras, jedna od vodećih svetskih koreografkinja, poreklom iz Argentine, koja već dugo živi i radi u Berlinu i čija će predstava Gradovi kojih više nema, sa igračima Bitef dens kompanije, otvoriti novu sezonu Bitef teatra.

Konstanca Makras zahvalila se Bitefu na ukazanoj časti da otvori 53. Bitef i objasnila da ima veoma poseban odnos sa ovim festivalom. Podsetila je da je dva puta već bila na Bitefu – 2006. godine, sa predstavom Big in Bombay, koja je jedna od najvećih uspeha 40. Bitefa, i 2008. kao članica žirija. Istakla je važnost političnosti u plesu, umetnosti i pozorištu, te smatra da je telo izuzetno politično. Dodala je:Vrlo je važno da ostanemo politički korektni, a da ono što radimo ostavi utisak. Zbog toga su manifestacije kao Bitef značajne. Osvrnula se na aktuelnu temu rodne nejednakosti i iskoristila priliku da još jednom ukaže na problem koji je za nju izuzetno važan, a to je odnos polova koji definiše naš današnji svet. Žene su i dalje potisnute i u pozorišnom svetu takođe nisu dovoljno zastupljene. Na meni je odgovornost da to promenimo, da ne bi moje dete brinulo o tome.


Na fotografiji Konstanca Makras, foto: JK Media
 

Milo Rau, jedan od trenutno najviše pominjanih svetskih pozorišnih reditelja, a dobro poznat publici Bitefa zbog predstava Saosećanje i Istorija mitraljeza sa Ursinom Lardi u glavnoj ulozi, oduševio je publiku novim izvođenjem – Orest u Mosulu, koja je najavila glavnu tematsku osovinu Bitefa, raspad zajednice na svim nivoima i pokrenula teme kao što su opšte izmirenje, uvođenje prava, pravda i demokratija, uopšte mogući u savremenoj, potpuno razorenoj političkoj zajednici. Nakon predstave održan je i Susret sa autorima, a zatim i After Ten, koktel otvaranja u restoranu 5A soba, uz podršku njegove ekselencije Adama Koenraada, Ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji i TV5Monde, kao i ostalih sponzora: TeleGroup, I&F Grupa, Hotel Centar, Puratos, Coca Cola, MTS, Serbia Creates, Carnex, Schweppes, Toplički vinogradi, Sokolova rakija, Imperial tobacco i Kuglica.

Ovogodišnji Bitef trajaće do 26. septembra, s tim da se od 22. odigrava u Luci Beograd, u Bitef Gradu, a publika će imati prilike da pogleda dvanaest predstava iz devet zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike, kao i mnogobrojne prateće programe.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnogobrojne javne ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života, diplomatskog kora. Među njima su: Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, Filip Ge, ambasador Švajcarske, Žan-Lui Falkoni, ambasador Francuske, Tomas Šib, ambasador Nemačke, Pol Anri Preset, EU delegacija, Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, Milan Antonijević, Fondacija za otvoreno društvo, Milan Lučić, British Council, Suzana Đorđević, Hemofarm fondacija, Diana Gligorijević, TeleGroup, Jasmina Knežević, Bel Medic, Mira Adanja Polak, Zoran Baranac, reditelji Haris Pašović, Kokan Mladenović, Tamara Vučković Manojlović, Snježana Abramović Milković (ZKM), dramaturškinja Minja Bogavac, glumci Branko Cvejić, Branimir Brstina, Svetozar Cvetković i Jelena Đokić, Nataša Ninković, Isidora Minić, Marija Bergam i mnogi drugi, kao i predstavnici medija.
 

JUBILEJ BITEF POLIFONIJE


Sutra, 19. septembra u 12h u UK „Stari grad“, počinje jubilarna, 20. Bitef polifonija, pod nazivom OD PRVOG ZAGRLJAJA…, koja će svoje jubilarno izdanje otvoriti radioničarski, kroz proces koji će igrovno, kreativno i interaktivno uključiti prisutne u zajedničko obeležavanje jubileja, predstavljanje ovogodišnjeg programa, novih inicijativa i daljeg trajanja u budućnosti. 
 

DRUGI DAN FESTIVALA


Drugog dana festivala, glavni program Bitefa prikazaće reprizu predstave Beograd na daljinski u terminima od 11 i 17 časova, dok će od 19h na sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a biti izvedena predstava Zašto je poludeo gospodin R, reditelja Boba Jelčića, zatim na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, od 20h repriza predstave Orest u Mosulu, a Mladež bez Boga po prvi put na Bitefu u Ateljeu 212 na sceni „Mira Trailović“ od 21 čas. Nakon predstave organizovan je i Susret sa autorima od 23 časa u gornjem foajeu Ateljea 212, za predstave Zašto je poludeo gospodin R i Mladež bez Boga, reditelja Boruta Šeparovića.

Fotografije sa otvaranja pogledajte OVDE.
 

POKROVITELJI, PRIJATELJI, PARTNERI I SPONZORI FESTIVALA


Bitef izražava veliku zahvalnost svim medijskim sponzorima i svima onima koji redovno izveštavaju o Bitefu.

Bitef su tradicionalno podržali pokrovitelji Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Kabinet Vlade Republike Srbije.

Podršku festivalu pružili su i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu, Francuski institut u Srbiji, British Council, Ambasada SAD i Ambasada Belgije. Ovogodišnje izdanje festivala ostvareno je i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. 

Bitef se zahvaljuje strateškom partneru festivala I&F Grupi, kompanijama Coca Cola Hellenic Srbija, Telekom Srbija, IT kompaniji TeleGroup, Carnex, brendu Schweppes, kompaniji Siemens i prijateljima festivala Societe General Banka Srbija, Deloitte, kao i Pošti Srbije.

Tu su i mnogi partneri i prijatelji koji će obezbediti smeštaj, prevoz, hranu za učesnike i tim, a biće prilike da svi uživaju i u njihovim proizvodima.I ove godine, festivalske aktuelnosti, intervjue sa autorima, kritike i prikaze možete pratiti na
festivalskom BLOGU.FESTIVALSKI CENTAR

Kao i do sada, u Festivalskom centru od 09-26.09. smeštena je Služba za odnose sa javnošću, redakcija bloga, to je i mesto za susret stranih gostiju festivala, za osveženje i odmor. Kao i prošle godine Centar će biti smešten u KOMBANK DVORANI.

KOMBANK DVORANA (Rekonstruisana Dvorana Dom Sindikata)
Adresa: Dečanska 14
Telefon: + 381 60 699 42 65

Festivalski centar otvoren je od 09. do 26. septembra
Radno vreme: 10:00 – 19:00h

Bitef Šator otvoren je od 13. do 26. septembra na Trgu Nikole Pašića, sa radnim vremenom od 10 do 19 časova. U njemu će posetioci koji budu učestvovali u stvaranju Bitefovog zida ljubavi ili tetovirali u boje Bitefa, ostvariti popust za predstavu Beograd na daljinski.

Sve pres materijale o ovogodišnjem festivalu (uvodna reč selektora, repertoar glavnog programa, informacije o glavnom programu, foto i video predstava, fotografije sa konferencije, vizuelno rešenje) možete preuzeti OVDE.
Na fotografiji njegova ekselencija Adam Koenraad, ambasador Belgije u Srbiji
 

„Pozorište daje uvid i volju za samorefleksijom, koja je od presudnog značaja za izgradnju bolje budućnosti“
 

Gospodin Adam Koenraad, ambasador Belgije u Srbiji, podelio je sa nama koliko je važna podrška ambasada kulturi, na globalnom i lokalnom nivou, koja je uloga pozorišta u rešavanju društvenih problema, kao i svoja očekivanja od ovogodišnje selekcije Bitefa.

Ceo intervju pročitajte OVDE.

Izvor: Bitef

Related posts

Leave a Comment