„Orest u Mosulu“ na 53. Bitefu

Radnju formativnog dramskog narativa naše, zapadne civilizacije, Eshilove tetralogije Orestija, jedan od vodećih svetskih reditelja, Milo Rau, smešta u grad Mosul u Iraku. U njemu, s iračkim i belgijskim glumcima, postavlja drastično adaptiranu i skraćenu verziju Orestije i celu je snima. Sama predstava svodi se na obnovu nekih scena iz filmovane postavke, s dodatnim komentarima, ispitivanjem konteksta, te preplitanjem, kao što je to obično slučaj u Rauovim predstavama, dokumenata i fikcije, konkretno nesrećne sudbine iračkih glumaca i Eshilovih junaka. Tako se dobija koncepcijski složena, višeslojna priča u kojoj se propast Troje i vladarskog doma Argosa ogleda u propasti Mosula, kojeg su razorili teror Islamske države i američko bombardovanje. Rau sprovodi, a na liniji većine savremenih scenskih tumačenja Orestije, ideološku inverziju, pa se on, tamo gde Eshil nudi opšte izmirenje, uvođenje prava, pravde i demokratije, pita da li su ovi ideali uopšte mogući u savremenoj, potpunoj razorenoj političkoj zajednici.

O predstavi

Orestija nije samo jedina sačuvana antička tetralogija i jedna od najvećih tragedija ikada napisanih, već i mit o osnivanju civilizacije, o dobu kada su začarani krug krvne osvete, i princip oko-za-oko, zamenjeni principima pravde, integracije i pomirenja.

Milo Rau zadržava antičku grandioznost tragedije ali je dovodi u vezu sa savremenim problemima. Šta znači biti „civilizovan” u svetu globalizacije? Kakav je, uopšteno uzev, odnos između takozvanog Zapada i Srednjeg istoka koji snabdeva gorivom našu ekonomiju koja radi na naftu? Kakva je odgovornost umetnika kada se bavi međunarodnim projektima? Šta može, a šta treba da bude urađeno u području između kolonijalizma i neznanja? Šta bi bila neka savremena Orestija?

Izvedbe: 18. septembar i 19. septembar u 20 časova

Mesto: Narodno pozorište u Beogradu

Trajanje: 1 sat i 40 minuta

Izvor: Bitef

Foto: Fred Debrock

Related posts

Leave a Comment