Branislav Janković dobitnik nagrade „Miroslav Dereta“

Na XIV Deretin konkurs za neobjavljeni roman za Nagradu „Miroslav Dereta”,

u periodu od 1. marta do 1. jula 2019, stiglo je 108 rukopisa.

Na poslednjoj sednici, žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina

jednoglasno je odlučio da Nagrada „Miroslav Dereta” za 2019. godinu pripadne:

Branislavu Jankoviću za roman Mačka u koferu

U najužem izboru našli su se i sledeći rukopisi: Okupacija istočne kapije Miloša Sečujskog, Purpurna dekada Vladimira Kopicla,

Nevreme Krste Popovskog i Pet godišnjih doba marvenog doktora Miloša Nikolina.

O pobedničkom rukopisu:

Roman Mačka u koferu Branislava Jankovića izraz je autorove visoke književnoteorijske samosvesti, razvijene na tragu borhesovske, a u srpskoj književnosti ponajviše basarijanske paradigme. Od naslova pa nadalje, preko svih likova i situacije u kojima se nalaze, autor oglašava da je tekstualni univerzum jedini sa kojim čitalac dolazi u dodir. U tom se smislu roman razvija dvojako: kao duhovita priča kojoj je jedini cilj da bude zanimljivo ispričana, ali i kao konstantan razgovor sa književnošću, pa i polemika sa njenom ulogom i svakom vrstom ideološkog čitanja. Ono o čemu je davno pisala postmoderna književna teorija, tvrdeći da se tekst hrani drugim tekstovima, Branislav Janković je u svom romanu obelodanio (niz je književnih reminiscencija u romanu: od ruskih klasika, preko Kafke, Vajlda i Beketa do Dušana Kovačevića), pokazujući da je književnost jedini referentni okvir u kome treba razumeti romaneskna zbivanja, koja su isključivo konstrukcija.

Potraga za jednim koferom, u jednom vozu – to je samo okosnica za rad piščeve imaginacije koja se prezentuje u ovom duhovitom, razigranom, u izvesnom smislu i programskom romanu, koji elaborira jednu poetiku i jedno viđenje života. U ovoj „čudnoj knjizi“ koja svoju čudnovatost programatski razotkriva, đavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga, koji stvara svet ni iz čega, ograničavajući proizvoljnost isključivo poetičkim zakonitostima žanra, koje promišlja, prekoračuje i preispituje.

O autoru:

Branislav Janković rođen je 1969. godine u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. Objavio je romane: O vukovima i senkamaSuze Svetog NikoleVetrovi zlaPeta žicaPoslednji cirkus na svetuGvozdeni oblaci, knjigu priča: Bezimeni izbirku poezije: Februarski brodovi. Član je Srpskog književnog društva.

Uručenje Nagrade „Miroslav Dereta” Branislavu Jankoviću i promocija nagrađenog romana Mačka u koferu

održaće se u „Galeriji 73” na Banovom Brdu početkom decembra, u okviru manifestacije „Decembarski dani Čukarice”.

Izvor: Dereta

Related posts

Leave a Comment