Kult Izdavaštvo obeležava 25 godina od smrti Vitomira Vita Nikolića

Povodom 25 godina od smrti pesnika Vitomira Vita Nikolića u okviru Kult Izdavaštva objavljena je knjiga „Vječiti skitač između zvijezda“ Dimitrija Janičića. Uz ovu studiju objavljena je i biografija pesnika koju je napisao njegov najupućeniji biograf Maksim Vujačić.

Kult Izdavaštvo je projekat proistekao iz četvorogodišnjeg rada časopisa Kult, a ovakve publikacije predstavljaju ideju o širenju kulture i pravljenju elektronske baze za proučavanje književnosti. Nakon četiri broja časopisa Kult i nekoliko internet i štampanih publikacija, knjiga koju potpisuje Dimitrije Janičić poseban je projekat Kult Izdavaštva jer proističe iz duge saradnje, a istovremeno obeležava godišnjicu smrti ovog istaknutog, ali u kritici ne toliko prisutnog pesnika.

Dimitrija Janičića za stvaralaštvo Vitomira Nikolića veže nit prijateljstva, te je stoga ova knjiga ličan, subjektivan, a istovremeno književnokritički osvrt na rad i delo dragog Vita, kako ga oslovljava u ovoj knjizi.
Recezent knjige Mirko Mrkić Ostroški naveo je da je reč o jednom od pesnika o kojem zvanična kritika gotovo po pravilu ćuti. „Smatram da je Kult dobro učinio objavljujući povodom 25 godina od Vitove smrti ovu knjigu. Dobro i za ispunjenje svoje programske šeme, ali i za poeziju i za ovu godišnjicu“, istakao je Mrkić Ostroški.

„Časopis KULT ranije je objavio neke tekstove o Vitu. Učinilo mi se da i među čitaocima tog časopisa ima više ljubitelja Vitove poezije, što znači da bi ovakva tema mogla da ima čitaoce. Delimično sam izmenio i prilagodio deo knjige, čiji neveliki tiraž je brzo rasprodat, dodajući mu još neka saznanja o temi i prilažući Vitove portrete koje sam svojevremeno (u septembru 1979. godine) napravio. Posebno sam dodao kratak esej o pesmama crnogorskih pesnika koje su posvećene Vitu povodom jedne od godišnjica, a objavljene na sajtu koji je svojevremeno imao brojne članove. Ovim bi se u isto vreme obeležila i četvrt veka od Vitovog odlaska u sećanje“, istakao je autor studije o Vitu Nikoliću – Dimitrije Janičić.

Knjigu možete pronaći na sajtu časopisa Kult (casopiskult.com)

Izvor: Časopis Kult

Related posts

Leave a Comment