Udruženje „ŠumadigIT“ podiže digitalnu pismenost u Šumadiji i Pomoravlju

ŠumadigIT: Kapital su ljudi!

Udruženje građana „ŠumadigIT“ iz Kragujevca, osnovano je 2018 godine, sa ciljem da podigne svest o potrebi znanja u oblasti primene novih tehnologija, pre svega naše dece, sa ciljem da mogu da se bave zanimanjima koja još nisu ni izmišljena u 21.veku. Udruženje je osnovano od strane stručnjaka, entuzijasta, koji vole tehnologiju i smatraju da udruženim snagama i stečenim obrazovanjem i znanjem mogu doprineti istinskom razvoju društva i lokalne zajednice i stvaranju vrednosti kojima svi težimo. Šumadija i Pomoravlje kao region, ne smeju da budu izuzeti i uskraćeni za benefite koje nova industrijska revolucija pruža i što pre treba sistemski razmišljati i delovati.

„ŠumadigIT“ planira da angažuje javnost, privredu, struku, institucije i akademsku zajednicu u zajedničkom cilju, da se ekonomiji Šumadije da „vetar u ledja“, tako što će se zajednički pružiti mogućnost mladim ljudima da uče, stvaraju i rade, budu zadovoljni i ostanu ovde! S druge strane želi da svojim kapacitetima, olakša privredi i javnom sektoru neminovnu tehnološku tranziciju. Nastoji se da u udruženju bude što više članova iz različitih sektora – civilnog, javnog i privatnog, zato što na ovim prostorima posluju, rade i stvaraju i te kako uspešni ljudi. Ljudi čiji se radni, stručni i moralni kapital prepoznaje!

Ciljevi Udruženja „ŠumadigIT“ su profilisani u dva pravca. :

1. Digitalna transformacija preduzeća i društva uopšte

2. Uvođenje digitalnih tehnologija u poslovanje

3. Razvoj rešenja za stvaranje „pametnih gradova“

4. Usvajanje uticaja četvrte industrijske revolucije

5. Primena tehnologija „internet of things“ (IoT)

6. Razvoj STEM (Science, Tehnology, Engineering, Mathematics) veština kod dece školskog uzrasta i studenata

7. Edukacija svih slojeva društva u domenu ciljeva udruženja

Organizovanje i realizacija niza aktivnosti (konferencija, edukacija, projekata…) doprineće tehnološkom opismenjavanju i razvoju tehnoloških znanja i veština u poslovanju, koja će uticati na stvaranje pozitivne poslovne klime i prosperitet, prvo našeg grada a onda i celog regiona. Udruženje ŠumadigIT Kragujevac, dr Ilije Kolovića 46 telefon: 063-772-99-55 e-mail: sumadigit@gmail.com

Posebna pažnja usmerena je edukaciji dece školskog uzrasta i mladima, a u skladu s tim planirano je otvaranje „Makerspace“-a u kome će mladi učiti i učestvovati u izradi svojih STEM projekata koristeći usvojena znanja i najnovije hardverske i softverske alate koji tehnologiju današnjice približavaju njihovom uzrastu sa vrlo uspešnim rezultatima.

„Makerspace“ je radni, kolaborativni prostor u kome će mladi učiti da kreativno razmišljaju, programiraju, da se bave osnovama elektronike i robotike, da realizuju IT projekte i stečena znanja i veštine primene. Na taj način će kao deo tima razvijati i socijanu kulturu koju digitalizacija na žalost može i da oduzme.

U našoj laboratoriji stvaranja i znanja će se nalaziti roboti, IOT hardver, arduino mikrokontroleri, senzori, 3D štampači, alati i računari. Planirano je angažovanje i određenog broja studenata koji će zajedno sa članovima udruženja pomoći u operativnom funkcionisanju prostora.

Kao druga aktivnost planirano je takmičenje pod nazivom „Digitalizuj uz igru“ u školama u Šumadiji i Pomoravlju u izradi i implementaciji najboljeg IOT (Internet of things) rešenja. Želimo da se ideje i rešenja učenika i studenata odnose na konkretnu primenu tehnologije na našem prostoru, od toga kako će rešiti problem smart navodnjavanja ili ispitati strukturu zemljišta, nivoa voda, transporta, rasvete, korišćenje solarnih panela… Pobednici bi bili nagrađeni daljim usavršavanjem kako u našim kompanijama, tako i posetom zemljama u kojima se mogu primeri dobre prakse primeniti i u Šumadiji. Takođe je predviđena i novčana nagrada koja je izuzetno važna kako bi valorizovala uloženi trud pobedničkog tima.

Za treću aktivnost planirano je održavanje regionalne konferencije u Kragujevcu o digitalizaciji i četvrtoj industrijskoj revoluciji. Želja i nastojanje je da se u Šumadiju dovedu učesnici koji mogu da prenesu iskustva i znanja o temi digitalizacije, digitalne transformacije i digitalne pismenosti.

Misija ŠumadigIT-a je da oformi zajednicu koja će jačati digitalnu kompetenciju i koja će trajati.

Izvor: Dr Nebojša Abadić Predsednik Udruženja „ŠumadigIT“

Related posts

Leave a Comment