Kulturni centar Zrenjanina na Danima piva

U OKVIRU GRADSKE MANIFESTACIJE „DANI PIVA“ KULTURNI CENTAR ZRENJANINA ORGANIZUJE MUZIČKI, POZORIŠNI I DEČJI PROGRAM. Festival alternativnog zvuka – Zrenjanin zove održaće se 30. i 31. avgusta u Amfiteatru KCZR a u dva festivalska dana nastupiće osam bendova. U Gradskoj bašti u okviru „Dana piva“ i prve nedelje septembra od 21h biće odigrano pet pozorišnih predstava u žanru komedije i drame. U Plankovoj bašti od 27. 8. do 1. 9. organizuje se dečji program: „Zabavilište u parkiću plankiću“ sa raznovrsnim sadržajima u vidu svakodnevnih kreativnih i edukativnih radionica kao i zabavnih programa namenjenih najmlađima.

FESTIVAL ALTERNITAVNOG ZVUKA

ZRENJANIN ZOVE 08

PETAK, 30. I SUBOTA, 31. AVGUST

U Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina u sklopu gradske manifestacije „Dani piva“ u trajanju od dva dana (30. i 31. avgust) održava se (osmi) muzički festival „Zrenjanin zove“. Osnovni koncept festivala čine – nastupi rokenrol bendova (živa svirka), predstavljanje bendova i  pregled muzičkih aktuelnosti. Zrenjanin zove  započeo je kao memorijalni (sećanje na rano preminulog zrenjaninskog muzičara, basistu Sašu Šipčića – Šipku) a tokom godina održavanja i organizovanja  prerastao je u festival alternativnog zvuka.

Organizator festivala:

Kulturni centar Zrenjanina

Pokrovitelji festivala:

Grad Zrenjanin

Trgovinski lanac PerSu

Kompanija Dijamant AD.

RAPORED NASTUPA PO DANIMA:

Petak, 30. avgust

Sukob interesa

Panta Šiklja Nafta

Overdrive

Repetitor

Subota, 31. avgust

Mist

Forgotten scream

Desolation

Drink or die

 • Nastupi bendova počinju u 22h

O BENDOVIMA

 • INFO PLUS

SUKOB INTERESA

Bend je osnovan u Zrenjaninu 1998. godine pod imenom „Sepsa“. Od tada pa do danas smenjuje se mnoštvo članova osim dvojice „večito prisutnih“ bubnjara – Srđana Devića i pevača i gitariste – Vladimira Čiče. U međuvremenu menjaju ime u „Sukob interesa“. Za sebe tvrde da su rok bend iako ih „ostatak sveta“ doživljava kao pank muzičare. Do sada su objavili 10 albuma.

Više o bendu na stranici: https://www.facebook.com/sukobinteresa/?eid=ARApIxV60SP0I424swMFgIrKNpDCaBv6uAtyEWQ5fSdfe1Bn53u67sSiEdAZiWvbKgjow9BO-msoV5Rd

PANTA ŠIKLJA NAFTA

Kada kažemo tikva i R’n’R, na koga prvo pomislite? – Panta šiklja nafta bend!
Nenad Pantić – Panta, čovek koji svojom poezijom zna da zasmeje, ali i da nas natera na duboko razmišljanje o apsurdu vremena u kojem živimo.

OVERDRIVE

– Zrenjaninski teškaši.

Teškaši = glasno, besno, brzo, u glavu, u noge i u stomak.

Dvadeset i dve godine je prošla od debitantskog albuma No More Words. Ali ne vidi se kraj… Ni početak… Tu su gde treba da budu. U nešto izmenjenom sastavu i dalje praše zato što žele da praše. Overdrive je oformljen u Zrenjaninu 1994. godine od strane Dragana Midorovića. Od samog početka, bend razvija čvrsti gitarski zvuk, sa prepoznatljivim energičnim vokalom koji postaje ključna karakteristika benda.

Više o bendu na stranici: https://www.facebook.com/overdrivecrew/

REPETITOR

Članovi beogradskog benda Repetitor su: Milena Milutinović (bubanj), Ana-Marija Cupin (bas, glas) i Boris Vlastelica (gitara, glas). Bend je osnovan 2005. godine a njihov debi album „Sve što vidim je prvi put“ snimljen je 2008. Sviraju alternativni rok.

Više o bendu na stranici: https://www.facebook.com/repetitorbgd

MIST

Progresivna rock grupa Mist osnovana je 1997. godine. Prvi nastup su imali iste godine u Klubu Zanatlija u Zrenjaninu. Potvrdu da su nadobrom putu stigla je 1999. godine kada su pozvani na „Zaječarsku gitarijadu“. Studijski materijal su 2000. godine objavili pod nazivom „Mirror Reflection“ i naredne godine objavili za beogradsku diskografku kuću ITMM Records. Sa spotom „Circle Game“ gostovali su na RTS-u, TV Metropolis, SOS Kanalu, RTV Santos i KTV televiziji, kao i na radio stanicama. 2013. godine snimili su sedan novih kompozicija , među njima se izdvojila „This Woman’s Life“ u kojoj gostuje Damir Milutinov Čvare, pevač grupe Overdrive. Bend i dalje postoji i radi uz brojne  promene članova.

Trenutna postavka benda je:

Tamara Vlaisavljević – Vokal

Slobodan Popović –  Solo gitara

Danilo Vlaisavljević – Ritam gitara

Metodije Trajanovski – Bas gitara

Nenad Stoisavljević – Bubanj

FORGOTTEN SCREAM

Forgotten Scream je zrenjaninski bend koji svira neku kombinaciju metalcore-a, melodic deatha i thrash metala. Njihov  prvi singl je „Empty Veins“  a marta 2017-te godine objavili su kompletan album „Changes“. Bend postoji kao projekat još od 2010. godine…

Više o bendu na stranici: https://www.facebook.com/WeAreForgottenScream/

DESOLATION
Desolation je groove metal/hardcore bend iz Zrenjanina. Ideja osnivanja benda se rodila početkom 2014. godine, kada je bubnjar Ivan Vasić odlučio da pozove nekoliko prijatelja s akojima je svirao u više zrenjaninskih hardcore i metal sastava….

Bend čine:

AndrijaVlajnić – vokal
Aleksandar Drašković – gitara
Ivan Gombar – gitara
Marko Božilović – bas 
Ivan Vasić – bubnjevi

Više o bendu na: https://www.facebook.com/desolation.zr/

DRINK OR DIE

„Bend je nastao u pobuni protiv sistema, korupcije, lošeg društva u zemlji i naravno ljubavi prema panku, kasne jeseni 2002. ili ranog leta 2003. Ne znamo ni mi tačno pošto je bend počeo da radi probe 2000-te godine….“ – navode iz benda. „Tadašnji sastav činili su: Malba (vokal) Živa (gitara), Kecman (bas) i Jani (bubanj). Mi sviramo punk-oi-hardcore muziku a vremenom nam se pridružio još jedan vokal – Miroslav Sporin.“ Kroz bend je prošlo par gitarista dok nisu oformili konačnu ekipu, koju sada čine: Vladimir Malbaški i Miroslav Sporin (vokali), Saša Prodanov (bubanj), Marko Kecman (bas), Lazar Sporin (ritam gitara) i Aleksandar Dobai (solo gitara). Može se reći da iza sebe imaju 15 godina rada,i to kako samostalnih svirki, velikih koncerata tako i učešća na festivalima…Objavili su i dva studijska albuma (Govore mi i Pohlepa) kao i tri singla.

Više o bendu na FB stranici: https://www.facebook.com/benddrinkordie/

ULAZ JE BESPLATAN.

DOBRO DOŠLI!

POZORIŠNE PREDSTAVE U GRADSKOJ BAŠTI

 • MANIFESTACIJA „DANI PIVA“

U Gradskoj bašti u sklopu manifestacije “Dani piva” i prvoj nedelji septembra biće izvedeno pet pozorišnih predstava u žanru komedije i drame.  Predstave počinju u 21 sat. Ulaz je besplatan.

Organizator programa je Kulturni centar Zrenjanina.

RASPORED IGRANJA PREDSTAVA:

 • UTORAK, 27. AVGUST – “KIŠOBRAN ZA DVOJE”
 • SREDA, 28. AVGUST – STAND UP VEČE SRĐANA SLIJEPČEVIĆA
 • SUBOTA, 31. AVGUST – „PETRIJIN VENAC“
 • NEDELJA, 1. SEPTEMBAR – „PARČE NOĆI NA IVANOVOJ GAJBI“
 • PETAK, 6. SEPTEMBAR – „IMAMO DOJAVU“

KRAĆI PRIKAZ PREDSTAVA

„KIŠOBRAN ZA DVOJE“

 • 27. avgust

Predstava „Kišobran za dvoje“ nastala je po tekstu Aleksandra Ace Popovića, urađena je režiji Nade Macanković a u njoj igraju Miljan Prljeta i Nada Macanković. 

 • Radnja pozorišnog komada je smeštena uz jednu od beogradskih pijaca gde se susreću dve romantične starogradske duše, jedan trgovac srećom ili šibicar i jedna prodavačica starih stvari. Ljubav se rodila na prvi pogled, ali treba i mnogo hrabrosti da bi se ostvarila. Svet pijace u sumrak prepliće se sa svetom Holivuda i američkih filmova, u njihovim snoviđenjima, stvarajući atmosferu romantike, čežnje za boljim životom i daje nam sliku jednog Beograda, kog više nema…..

STAND-UP VEČE SRĐANA SLIJEPČEVIĆA

 • 28. avgust

Poznata komičarska forma sa nizom skečeva, duhovitih i satiričnih opaski očekuje ljubitelje ovog glumačkog izraza u večeri Srđana Slijepčevića.

„PETRIJIN VENAC“

 • 31. avgust 

Režiju predstave potpisuje Duško Anđić, a muziku Vanja Pilipović. Glavnu junakinju Petriju Đorđević igra Ljiljana Đurić. Petrija je nepismena ali inteligentna žena koja u životu proživljava brojne muke i porodične nesreće. Radnja se dešava polovinom prošlog veka.

Ova nepismena seljanka naučila je da život oseća čulima, da se intuitivno nosi sa svim njegovim nedaćama. 

 • Životna priča glavne junakinje ostavlja utisak faktografske verodostojnosti i protkana je autorskom filozofijom Dragoslava Mihailovića (pisca istoimenog romana), kao da je temeljena na iskustvu i svojstvima antičke drame…..objašnjava reditelj Duško Anđić.  Predstava “Petrijin venac” proglašena je i najboljom predstavom na 11. festivalu malih scena Republike Srpske 2017. godine.

“PARČE NOĆI NA IVANOVOJ GAJBI”

 • 1. septembar

Predstava je urađena po tekstu Đorđa Milosavljevića i završni je ispit studenata IV godine glume u klasi profesora Srđana J. Karanovića. U predstavi igraju: Filip Hajduković, Isidora Građanin, Marina Ćosić i Đorđe Kreća.

 • Radnja komada dešava se u „udobno i lepo“ sređenoj Ivanovoj gajbi u kasnim noćnim satima nakon tek završene žurke koju je domaćin organizovao povodom svog tek odbranjenog doktorata. Domaćini se spremaju da odu na spavanje kad im se na vratima  pojavi dvoje gostiju kojima je pobegao noćni autobus, nemaju za taksi, pa je valjda logično da se vrate i u toplom sačekaju „prvi jutarnji“…

Sam komad je takođe diplomski tekst autora, nekada studenta, Đorđa Milosavljevića a sada profesora na Fakultetu dramskih umetnosti. Pisac je ovim komadom, između ostalog, želeo da skrene pažnju na bolan i ponižavajuć proces socijalnog raslojavanja  među mladim ljudima. Sam taj proces  je devedesetih godina prošlog veka još uvek bio neprimećen, verovatno zbog još uvek bliskog sećanja na vreme „mekih socijalnih razlika“ u doba socijalizma dok je danas, dvadesetak godina kasnije, itekako vidljiv i uočljiv. “To je i jedan od razloga zbog kojih sam studentima predložio ovaj tekst  za ispitnu predstavu. Zanimalo me kako ga tumače i interpretiraju generacije koje danas imaju „dvadeset i kusur“, da li je za njih provokativan i još uvek aktuelan ili su se stvari toliko brzo promenile pa je i sam tekst za nove generacije ‘epoha’” – naveo je Milosavljević.

„IMAMO DOJAVU“

 • 6. septembar

Komedija „Imamo dojavu“ jedinstvena je po tome što u svojim replikama sadrži stotine najboljih tvitova. Reč je o duhovitoj priči o dugogodišnjim prijateljima i cimerima Siniši i Besimu, koji ne uspevaju da plate kiriju gazdarici Mari za stan u Beogradu i koja na duhovit način ilustruje poznatu situaciju u kojoj se dva studenta „iz unutrašnjosti“ mogu naći. Zajedničko pokretanje biznisa koji obećava sticanje velike količine novca za kratko vreme, ultimatum je koji im gazdarica postavlja, ali će upravo iz tog „posla“ proizići brojne nevolje…

 • Glumačku ekipu predvođenom Zlatkom Rakonjcem, poznatom po glavnoj ulozi u filmu: „Mi nismo anđeli 3“, seriji: „Žene sa Dedinja“, filmu: „Na lepom plavom Dunavu“ I ostvarenju: „Večernja TV dostava“, čine još i glumci Beogradskog dramskog pozorišta Zinaida Dedakin (poznata po igranju u serijama: „Bela lađa“, „Urgentni centar“, „Pevaj brate“, “Vojna akademija”, filmu: „Jesen stiže dunjo moja“ kao i seriji: „Nepobedivo srce“) i Semir Gicić autor mnogih popularnih predstava („Pazi s’ kim spavaš“, „Čekajući ministra“, „Ljubavne igrarije“ ali i tekstopisac ove predstave u kojoj je jedan od glavnih likova). Predstavu je režirao Ivan Denić.

Dobro došli!

„Zabavilište u parkiću plankiću„

 • Dečji program u toku manifestacije „Dani piva“

U okviru gradske manifestacije „Dani piva“ u Plankovoj bašti pored Kulturnog centra Zrenjanina od utorka, 27. avgusta do nedelje, 1. septembra održaće se dečji program – „Zabavilište u parkiću plankiću“.

Raznovrsni sadržaji namenjeni najmlađima obuhvataće niz svakodnevnih kreativnih i edukativnih radionica kao i zabavnih programa namenjenih njihovom uzrastu. Svi programi su besplatni ali imajući u vidu da je „Zabavilište“ i humanitarnog karaktera, simbolične ulaznice na radionice su plastični čepovi (doniraće se udruženju ‚‚Čep za hendikep‚‚) i dečije stare stvari, igračke, knjige (doniraće se ‚‚Crvenom krstu‚‚). Napravljene stvari na radionicama, ukoliko deca žele da ponesu kući, otkupljuju i po svojoj želji doniraju udruženjima ‚‚Beta‚‚, ‚‚Nurdor‚‚ i zrenjaninskoj školi ‚‚9 maj‚‚.

 • „Donesi knjigu, uzmi drugu“ biće akcija Gradske narodne  bibioteke „Žarko Zrenjanin“. 
 • Svu decu u parku očekuju voće i voda kao poklon PerSu marketa.
 • Najistaknutije učesnike radionica očekuju vredni pokloni.

Utorak 27.08

Lokacija: Plankova bašta

18 časova  – Interaktivna radionica Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ koju će voditi Tanja Ćirić, radionica nosi naziv:  ‚‚O slonu i bontonu‚‚ a namenjane je deci od 5-9 godina.

18 časova – Thai Chi i energetske igre za decu

19 časova –  ‚‚Zdrave poslastice, kako?‚‚ , radionica pravljenja zdravih poslastica

19 časova  – OSŠ ,,9.maj“ – Radionica – Dekupaž tehnika 

Iron – sportski poligon

Lokacija: Mala sala Kulturnog centra

19 časova – Radionicu „Guglovanje” vodiće profesor Aleksandar Stefanov. Učesnici će videti kako radi Google, kao i kako se kako može brže i lakše guglovati koristeći mobilni telefon. Na kraju predavanja biće organizovan kviz kao provera znanja. (Ko je u prilici može poneti lap top). Uzrast od 3-8 razreda.

20 časova – Promocija humanih vrednosti – Cyberbullying,  radionica Crvenog krsta na temu:  

„Zlostavljanje od strane vršnjaka korišćenjem novih tehnologija“  a namenjena je uzrastu od 7-14 godina.

Lokacija: amfiteatar Kulturnog centra

20 časova – „Pričam ti… Pričam… Priču“, predstavlja kolaž kratkih priča, koje će vas uz muziku provesti polaznici Euterpa studia(MES), pod mentorstvom Ane Aleksić Šajrer, Sanje Radišić i Marije Ronto.

Sreda 28.08

Lokacija: Plankova bašta

18 časova – ‚‚Čitaj, razmišljaj, budi kreativan‚‚ radionica igraonice „Lincafee„ i Tanje Momčilović.

18 časova – Yoga za decu koncentracija, koordinacija i zabava kroz igru.

19 časova – ‚‚Kako napraviti dobar par cipela‚‚ – Lošanci‚ radionica starih zanata za decu.

Iron – sportski poligon

Lokacija: amfiteatar Kulturnog centra

20 časova – ‚‚Ispreturana bajka‚‚ predstava Dečijeg centra ‚‚Smajli‚‚ 

20:30 časova – Izložba kućnih ljubimaca i izbor najsmešnijeg, najzabavnijeg, najneposlušnijeg….(nagrade u vidu hrane , deca doniraju udruženjima za zaštitu životinja)

Četvrtak 29.08

Lokacija: Plankova bašta

17:30 časova – Pet shop ‚‚Pedigre‚‚-  Egzotične životinje i radionica o odnosu, odgovornostima, željama i mogućnostima. 

18:00 časova – Siniša Garčev radionica samoodbrane i edukacija o nasilju

Iron – sportski poligon

Lokacija: Mala sala Kulturnog centra

18:30 časova – ‚‚Upoznajte robota‚‚ – radionica programiranja škole računara ‚‚Nimiko‚‚

Radionica je namenjena deci od 7-14 godina. Družićemo se sa robotom kojeg smo nazvali Bili. Naučićete kako se programira robot i koje su komande kojima možemo da pokrenemo robota. Na zabavan način naučićete osnovne komande i osnovnu logiku programiranja. Svako dete će imati priliku da samostalno upravlja robotom.

Lokacija: PerSu dečja ulica (Gimnazijska)

19:00 časova – Dečija predstava Ovde nešto nije u redu

           Radionica Iskakalica 

20.00 časova – Karaoke party

20.30h – Predstave Tri praseta i Ivica i Marica

          Big ben – edukativna radionica

Petak 30.08

Lokacija: Plankova bašta

17:30 časova – Kolorino stvaralaštvo – likovna radionica: ‚‚ Zaronimo‚‚

18:30 časova –  Interaktivna radionica Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ koju vodi Tanja Ćirić: ‚‚Vile i zmajevi‚‚. Uzrast dece od 5-9 godina.

19 časova – OSŠ,,9.maj“ Radionica – „Izrada čestitki“ 

Lokacija: Mala sala Kulturnog centra

19 časova – Radionica: „Lokalna istorija“. Profesor Aleksandar Stefanov približiće polaznicima istoriju i kulturu grada Zrenjanina, počevši od prvog pominjanja imena grada 1333. godine pa sve do kraja Drugog svetskog rata. Uzrast od 4-8 razreda.

Iron  – sportski poligon

Lokacija: PerSu dečja ulica (Gimnazijska)

19:00 –  Kapoera za decu i odrasle

19:30 –  Predstave Priča o dobrom zmaju koji malo muca i Avantura prijatelja   

20.00 –  Predstava Snežana i začarana jabuka

Subota 31.08

Lokacija: Plankova bašta

10 časova – Radionica keramike, vodi je profesorica Jovana Solomun

11 časova – Radionica štampanja – štamparije Diginet. Štampaćemo šolje, puzzle, sublimacije na majicama. Svaki učesnik radionice svoju kreaciju poneće kući.

11 časova – Izviđačke igre i akcija drvo za planetu( deca će posaditi drvo u parkiću sa pričom o očuvanju životne sredine)

12 časova – Prezentacija mačevalačkog kluba ‚‚Omladinac‚‚

Lokacija: Jezero iza Kulturnog centra

17 časova – Kroz osnove nautike upoznaće Vas kapetani Saša Popov i Nikola Spajić iz Nautičkog kluba.

18 časova – Bezbedno ponašanje na kupalištu (Bezbednost na kupalištu) – 5-14 godina, radionica „Crvenog krsta“  

18 časova –  ‚‚Dečije ručice prave čudne bubice‚‚ – radionica sa lutkarkom Blagovestom Vasilevom 

19 časova – Mirko Čolak – strip radionica

19 časova –  Zoran Protić, radionica realnog aikidoa za decu

Lokacija: amfiteatar Kulturnog centra

20h – animacija udruženja – ‚‚Vratimo deci radost u pokretu‚‚ 

Đuskanje, plesanje, fotografisanje sa omiljenim junacima iz crtaća (meda, ninđža kornjače, betmen, supremen, frozen, štrumpheta)

Lokacija: PerSu dečja ulica (Gimnazijska)

18 – 20h – Fudbalsko veče – specijalni gost Đota

Nedelja 01.09

Lokacija: Plankova bašta

10 časova  – Kolorino stvaralaštvo – likovna radionica: ‚‚Zaplovimo‚‚

10-16 časova – Adrenalin park

11:30 – Vetruške – radionica podrške roditejima u razvoju uma i tela. Radionicu vode Dragana Vujičić i Tatjana Čihorić Šerfeze, profesori razredne nastave. Uzrast 3-10 godina. 

12:30 – Prva pomoć i realistički prikaz povreda, oboljenja i stanja (RPPOS)  – 5-77 godina

Zbrinjavanje povreda i realan prikaz nastalih povreda sa glumom, radionica Crvenog krsta

12-17 časova – Slavoljub Epifanić , luk i strela

17 časova –  Didi, radionica krojenja i šivenja

18 časova – Nesvakidašnja radionica kojom ćemo pomoći deci da nauče razliku između želja i potreba, zašto je štednja važna kao i osnovne principe upravljanja novcem, jer za to nije nikada dovoljno rano.

19 časova – radionica trikova i mađioničar 

Lokacija: Jezero iza Kulturnog centra

18 časova – Prezentacija kajak kluba „Begej„ Zrenjanin

Lokacija: amfiteatar Kulturnog centra

20 časova – Haos animatori 

Organizatori i pokrovitelji:

 • Grad Zrenjanin
 • Kulturni centar Zrenjanina

Sponzori:

 • PerSu marketi
 • Štamparija i studio za grafički dizajn Diginet

Izvor: Kulturni centar Zrenjanina

Related posts

Leave a Comment