Predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf“ na Brionima

„Ko se boji Virdžinije Vulf“ sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi
Koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Kazališta Ulysses
Premijera predstave zakazana za 29. jul na Tvrđavi Minor na Malom Brionu

Predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf“ u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi biće čak sedam puta izvedena u okviru bogate sezone Ulyssesa koja će na Brionima trajati sve do kraja avgusta.

Na Tvrđavi Minor na Malom Brionu od 20.30 časova pretpremijere biće igrane 26, 27. i 28. jula, dok će premijera biti izvedena 29. jula 2019. godine u istom terminu. Reprize su zakazane za 30. i 31. jul, ali i 3. avgust 2019. godine.

Pored Radeta Šerbedžije koji se pojavljuje u ulozi Džordža, u predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, prvakinja ZKM, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković. Pored Lenke Udovički u ekipi saradnika su i dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf Stefano Katunar, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov i kompozitor Najdžel Ozborn.

Zaplet „Ko se boji Virdžinije Vulf” je jednostavan. Tokom neobavezne sedeljke, sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova ćerka Marta potaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću, verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja, uvlačeći u tu igru i svoje goste. Mračna slika braka akademskih građana, koji predstavljaju stubove srednje klase, kao i razlaganje tipičnog obrasca dramske priče kroz na prvi pogled besciljnu i besmislenu pijanku, izazvala je oprečne reakcije i publike i kritike.

19. sezona Kazališta Ulysses na Brionima otvorena je 12. jula koncertom Radeta Šerbedžije, a pored „Ko se boji Virdžinije Vulf“ publiku očekuju brojne predstave iz čitavog regiona, koncerti i Dani klavira. Kazalište Ulysses osnovali su glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić 2001. godine kada ga je slavna britanska glumica Vanesa Redgrejv svečano otvorila dobrotvornim koncertom. Prva predstava bila je Šekspirov Kralj Lir, u režiji Lenke Udovički, s Radetom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi. Mali producentski tim, pod vođstvom Tatjane Aćimović, upustio se u realizaciju jedne zanesenjačke ideje o stvaranju pozorišta na gotovo pustom ostrvu, ne sluteći da će predstava koju su 2001. podigli na noge steći kultni status među publikom, da će se izvoditi iz godine u godinu, a da će eksperiment jednog leta prerasti u redovni letnji festival, svake godine sa sve više predstava i drugih kulturnih događaja.

„Ko se boji Virdžinije Vulf“ imaće premijeru i u Beogradu sredinom oktobra, posle čega će predstava biti na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta. Na taj način beogradskoj publici će biti omogućeno da, nakon višedecenijske pauze, uživa u glumačkoj bravuri Radeta Šerbedžije, a Beogradsko dramsko biće jedino pozorište u regionu u kojem će taj vrsni umetnik igrati na stalnom repertoaru.

Izvor: Beogradsko dramsko pozorište

Foto: Darja Štravs Tisu

Related posts

Leave a Comment