Izložba o Sonji Savić na 66. Pulskom filmskom festivalu

U okviru službenog programa 66. filmskog festivala u Puli, dva dana pred otvaranje samog festivala, 11. jula  u galeriji SKUC (SRPSKI KULTURNI CENTAR)  otvorena je multimedijalna izložba Sonja Savić: Devojka iz grada, povodom 35 godina od Zlatne arene za film „Šećerna vodica“. U okviru ove izložbe, pored plakata posvećenim filmovima i pozorišnim ulogama Sonje Savić,  prikazano je  i pet umetničinih  radova koji se mogu svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video – stvaralaštva. Izložbu je najavio g-din MIlan Rašula, direktor SKUC-a, dok se  direktorka Pula film festivala g-dja Gordana Restović zahvalila Srpskom kulturnom centru za pet godina saradnje sa Filmskim festivalom u Puli i zvanično  otvorila izložbu.Miroljub Vučkovic iz Filmskog centra Srbije je predstavimo Sonju kao gradjanina planete kojoj su bile bliske umetničke  veličine poput Pitera Bruka I Boba Vilsona. Prisutne je pozdravio i generalni konzul REPUBLIKE SRBIJE IZ RIJEKE Goran Petrovic. Kustos „Umetničke galerije Nadežda Petrović“ i jedan od autora izložbe Predrag Živković  je predstavio celokupnu izložbenu postavku.

Izložba ostaje otvorena do kraja 66. filmskog festivala u Puli, 21. jula.

Organizator: Srpski kulturni centar u IstriUrednik : Milan Rašula
Autori izložbe:  Predrag Živković, Mirjana Racković
Vizualni identitet izložbe : Dizajn studio TrigonIzložba je realizovana u saradnji s „Umetničkom galerijom Nadežda Petrović“ iz Čačka. 

Sonja Savic

(Čačak, 1961. – Beograd, 2008.) glumica, dobitnica brojnih nagrada od Niša do Kana, autorka eksperimentalnih i alternativnih filmova i video radova.

Već na samom početku svoje impresivne glumačke karijere ostvarila je uloge koje će joj doneti veliku popularnost i kultni status. Kroz njene filmske likove govorilo je nekoliko generacija urbane omladine. Njene replike su postale uzrečice u svakodnevnom govoru tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Paralelno s radom na filmu, po čemu je najpoznatija, intenzivno se bavila video artom i alternativnim teatrom. Družila se i stvarala autentična umetnička dela s najistaknutijim imenima alternativne umetničke scene s prostora bivše Jugoslavije.

Beskompromisna u svom umetničkom angažmanu, netolerantna prema svemu što predstavlja normu, instituciju i “truli” kompromis, razlog su što je nakon 2000. godine neopravdano zapostavljena i zanemarena kao glumica.

Ne pristajući na kolotečinu, okreće se gotovo isključivo radu na samostalnim umetničkim projektima za koje kulturna javnost u Srbiji nije imala razumevanja smatrajući je osobenjakom i ‘’neprilagođenom’’. Neshvaćena i neprihvaćena, preminula je 2008. godine ostavivši za sobom veliku i nedovršenu umetničku ostavštinu.

Krajem 2011. godine potpisan je protokol između Grada Čačka i Sonjine majke Mikaine Savić o poveravanju umetničke ostavštine preminule glumice Sonje Savić. Protokolom je predviđeno i
da, voljom Sonjine obitelji, celokupna imovina (Sonjina rodna kuća i okućnica u čačanskom selu Donja Gorevnica), kao i umetnička ostavština bude poverena Gradu Čačku, a Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ iz Čačka na brigu, stručnu obradu i prezentaciju.

Postupajući u skladu s protokolom, stručni tim Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ pristupio je popisivanju predmeta u kući koji čine umetničku ostavštinu Sonje Savić. Obiman materijal koji čine fotografije, audio i video zapisi, završeni video radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video snimci pozorišnih predstava u kojima je nastupala pokojna glumica, kao i mnogobrojni lični predmeti, ukazao je na potrebu da se njen rad učini dostupnim javnosti.

Javnost, čak i stručna, nedovoljno je upoznata s radom ove umetnice, posebno kada je u pitanju njezin rad pri kraju života kada se gotovo isključivo posvetila alternativnom teatru, filmu i video umetnosti. Sonjin rad u spomenutim područjima izuzetno je značajan, zahteva stručno istraživanje i valorizaciju. Kao takav, istražen i vrednovan, trebao bi biti izložen, odnosno dostupan javnosti. Krajnji cilj projekta, na kojemu stručni tim Galerije „Nadežda Petrović“ intenzivno radi, je osnivanje Multimedijalnog centra „Sonja Savić“ na porodičnom imanju u Donjoj Gorevnici. U tom objektu –legatu, već je formirana Spomen-soba Sonje Savić kao stalna muzejska postavka.

Sledeći korak je formiranje Zbirke filmova, TV, radio i teatarskih ostvarenja, autorskih video radova u kojima je Sonja ostvarila velike uloge ili se izrazila kao samostalni autor. Drugi dio kuće i imanja koristit će se kao prostor za rezidencijalne boravke umetnika i umetničkih skupova. Centar bi trebao postati mesto okupljanja mladih, kreativnih ljudi koji će, potaknuti Sonjinim stvaralaštvom i nadahnuti njenim celokupnim beskompromisnim delovanjem, stvarati nova, autentična umetnička dela u područjima alternativnog teatra, filma, videa, muzike i vizualnih um etnosti u galeriji „Nadežda Petrović“.

Predrag Živković
kustos Umetničke galerije ‘’Nadežda Petrović’, Čačak

Izvor: Srpski kulturni centar u Istri

Related posts

Leave a Comment