Izložba „U dodiru sa“ u Muzeju savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti, Ušće 10
Sreda, 10. jul 2019. godine od 17 časova
U okviru izložbe U dodiru sa biće ponovo izvedena dva performansa kroz koje studentkinje Fakulteta likovnih umetnosti interpretiraju dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti.

Kako bi osobama koje ne vide ili slabije vide dočarala doživljaj slike Riharda Jakopiča Mesečina, nastale oko 1900. godine u imresionističkom maniru, Katarina Bošković se poslužila poezijom. Mladi glumac Milan Zarić će izvesti pesmu kineskog pesnika Li Baja, koju je recitovao i na otvaranju izložbe, 7. juna 2019. godine.

Serija crteža pod nazivom Rendered History, rad Vladimira Miladinovića iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti, inspirisala je Katarinu Jovanović da kroz performans prenese sadržaj Miladinovićevih crteža, ali i podstakne publiku na promišljanje bliže istorije.

Oba performansa biće izvedena u prostoru izložbe U dodiru sa, u prizemlju Muzeja savremene umetnosti.

Izložba U dodiru sa obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti prilagođenih slepim i slabovidim osobama kroz interpretacije – radove studenata sa vajarskog odseka na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Interpretacije su oblikovane u raznovrsnim umetničkim formama i medijima (od taktilnih i audio radova, do performansa i prostornih, ambijentalnih instalacija) i nastoje da što vernije prenesu značenja, priče, doživljaje dela iz zbirki Muzeja, da podstaknu novo iskustvo umetnosti. Pored radova Riharda Jakopiča i Vladimira Miladinovića, prilagođeni su radovi Koste Miličevića, Vana Bora, Piva Karamatijevića, Ivana Tabakovića, Petra Lubarde, Radomira Reljića, Bore Iljovskog, Petara Omčikusa, Zorana Popovića i Tomislava Peterneka.

Izvor: Muzej savremene umetnosti Beograd

Foto: Bojana Janjić

Related posts

Leave a Comment