Duodrama o Rastku i Nadeždi Petrović u Istorijskom muzeju Srbije

Obaveštavamo Vas da se u junu završava prolećni ciklus muzejskog teatra u Istorijskom muzeju Srbije. Poslednja dva izvođenja duodrame „Brat i sestra” biće održana 2. i 16. juna od 18.30 časova.

Istorijski muzej Srbije je u saradnji sa spoljnim saradnicima iz Kulturno-obrazovnog centra „Radionica pod otvorenim nebom” u proteklom periodu realizovao niz veoma posećenih izvođenja duodrame „Brat i sestra” u okviru pratećeg programa izložbe posvećene Prvom svetskom ratu.

Muzej je podržao ovaj projekat u cilju promocije ideje muzejskog teatra, afirmacije tradicije, kulture i jezika, kao i negovanja vrednosti srpske istorije i opšte kulture.

Duodrama „Brat i sestra” autorke Zlate Tipold je jednočinka posvećena Nadeždi Petrović, našoj poznatoj slikarki, u tri rata bolničarki-dobrovoljcu, i njenom bratu Rastku Petroviću, poznatom pesniku, putopiscu i diplomati.

Publika će imati priliku da se upozna sa delom života Nadežde i Rastka Petrovića, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju Dragane Obradović, glumice KC „Čukarica”, i Andreja Pipovića, široj publici poznatog po ulozi mladog Rastka Nemanjića u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine”.

Kratak opis duodrame „Brat i sestra”:

Venecija, kraj 1914. godine. Nadežda u svojoj hotelskoj sobi vredno radi, slika, iako iscrpljena od nedavne bolesti.

U posetu joj dolazi mlađi brat Rastko. Oboje se raduju susretu! Prisećaju se detinjstva, svojih najmilijih, divnih uspomena. Sve je naizgled idilično dok Nadežda bratu ne otkrije plan da želi da se vrati u Srbiju kako bi se priključila Valjevskoj bolnici kao dobrovoljac. Rastko pokušava da je odvrati, ali neuspešno.

U tom dramatičnom trenutku i on odlučuje da krene za sestrom i priključi se srpskoj vojsci!

U drugom delu scenskog prikaza, radnja je smeštena u ambijent bolnice.

Nadežda u uniformi bolničarke kazuje potresnu priču o strahotama rata i prizoru koji je zatekla došavši u Valjevo…

Na kraju, Rastko opisuje poslednje dane njegove sestre, koja je 3. aprila 1915. otišla u večnost kao jedna od najvećih srpskih heroina!

Cena karte je 400 RSD, a sa njom će publika moći do novembra da poseti i aktuelnu multimedijalnu izložbu „Kraj Velikog rata 1917-1918”.

Zbog ograničenog broja mesta, molimo sve zainteresovane da unapred izvrše rezervaciju slanjem sms poruke sa imenom, prezimenom i kontakt telefonom na broj: 063/ 844 17 28.

Izvo: Istorijski muzej Srbije

Related posts

Leave a Comment