„Slobona Zona“ u KC „Ribnica“ Kraljevo

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo organizuje projekcije filmova u okviru 13. Turneje Slobodne Zone. Filmovi sa festivala održanog u novembru, biće prikazani u Francuskoj kući od 28. do 31. maja 2019. Projekcije su od 19 i 21 čas, a ulaz je besplatan.

Program u utorak otvara švedski dokumentarac „BERGMAN: GODINA ŽIVOTA“ o godini kada je Ingmar Bergman bio u zamahu svoje karijere.
Iste večeri je na programu film „TRANZIT“ o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronađe njegovu ženu.
Publika će imati priliku da pogleda i igrani film „KAPETAN“ o mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima rata postaje monstruozni zločinac.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine. U pitanju je film „SRBENKA“ Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.
Ističe se i igrani film „TRI LICA“ Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle, je igrani film „NAJBOLjI ORTACI“ o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.
Film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće prikazan u petak. U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu – „LETO“, koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.

Izvor: Kulutrni centar „Ribnica“

Related posts

Leave a Comment