„Muzeji za 10“ u Istorijskom muzeju Srbije

Istorijski muzej Srbije Vas poziva da od 13. do 19. maja posetite manifestaciju „Muzeji za 10”, koja ove godine ima za temu „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i obuhvata obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Tokom sedam dana trajanja posetioce očekuju brojni besplatni sadržaji u 76 muzeja i srodnih institucija kulture u 46 gradova Srbije.

Tokom manifestacije ulaz je slobodan, a Istorijski muzej Srbije će biti otvoren za posetioce od 12 do 20 časova, osim za Evropsku noć muzeja i Međunarodni dan muzeja, koji se obeležavaju u subotu 18. maja, kada će raditi do ponoći.

Pored slobodnog ulaza na multimedijalnu izložbu „Kraj Velikog rata 1917–1918” i njene dve tematske dopune – izložbe: „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo” i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”, koje će posetioci moći da vide još samo do završetka manifestacije, Muzej je pripremio i sledeće posebne programe:

Subota 18. maj, 12 časova, plato ispred Konaka kneza Miloša – Stručno vođenje kustosa Borisa Markovića kroz istorijat i znamenitosti Topčiderskog parka.

Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa Konakom kneza Miloša, čuvenim topčiderskim platanom i brojnim spomenicima Topčiderskog parka (Žetelica, Milošev obelisk, Spomenik dr Arčibaldu Rajsu). Uz priču o istoriji starog Topčidera, kustos će govoriti i o celokupnoj srpskoj istoriji 19. veka, od početka Srpske revolucije, preko uspeha u borbi za nezavisnost i nacionalno ujedinjenje, do smrti poslednjeg člana dinastije Obrenović 1903. godine.

Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno zakazati na telefon 064/ 858 12 95.

Subota 18. maj, 17 časova, Istorijski muzej Srbije – Predstava „Vreme časti i ponosa”.

Predstava hronološki prati razvoj velikog prijateljstva između dvojce gorostasa srpske istorije – vojvode Živojina Mišića i vojvode Stepe Stepanovića. Ponikli sa iste klase Vojne akademije, svoje prijateljstvo su jačali prolazeći kroz najteža životna iskušenja.

Predstava prati istorijske događaje od atentata u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja Solunskog fronta, oslobođenja porobljene otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije.

U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Boško Puletić kao vojvoda Živojin Mišić i Lepomir Ivković kao vojvoda Stepa Stepanović.

U ulozi naratora se pojavljuje autor predstave Mića Živojinović.

Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 060/ 33 98 018.

Nedelja 19. maj, 18.30 časova, Istorijski muzej Srbije – Duodrama „Brat i sestra”.

Duodrama autorke Zlate Tipold se realizuje u saradnji sa Kulturno-obrazovnim centrom „Radionica pod otvorenim nebom”. Ova jednočinka u trajanju od 30 minuta posvećena je Nadeždi Petrović, našoj poznatoj slikarki, u tri rata bolničarki-dobrovoljcu, i njenom bratu Rastku Petroviću, poznatom pesniku, putopiscu i diplomati.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delom života Nadežde i Rastka Petrovića, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju glumaca Dragane Obradović i Andreja Pipovića.

Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 063/ 844 17 28.

Za više informacija o aktuelnim izložbama Muzeja posetite: http://imus.org.rs/izlozbe/

Za informacije o planiranim sadržajima ostalih učesnika manifestacije posetite: http://www.muzejisrbije.rs/

Izvor: Istorijski muzej Srbije

Related posts

Leave a Comment