Bitef teatar i Čupava Keleraba dele 2×2 karte za predstavu „Carevo novo odelo“

Carevo novo odelo na Prvom festivalu ASSITEJ-a Srbije, udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade “Pokrenimo priču širom beogradskih pozorišta” (od 9. do 11. maja)

petak, 10. maj u 12h, Bitef teatar (Skver Mire Trailovic1)

Plesna predstava za decu i mlade

CAREVO NOVO ODELO

Po motivima istoimene bajke H.K.Andersena

Tekst i režija: Jelena Kajgo

Muzika: Aleksandra Đokić

Koreografija: Dejana Volarev

Kostim: Selena Orb

Fotografija i dizajn: Nenad Šugić

Izvođači: Slaven Došlo, Sara Tasić, Una Vujošević, Jakša Filipovac, Helena Ćelap, Una Đuričić, Anja Milosavljević, Nikola Živković i Tijana Ostojić

O predstavi:

Predstava Carevo novo odelo nastavak je razvoja plesnog repertoara za decu i mladu publiku. Poučna, lucidna, zabavna, ova priča je dragocena i pripada gotovo svakoj zemlji, sa svim vladarima, predsednicima, ministrima… Adaptacija teksta rađena je tako da podcrta komične, ironične nijanse priče, da deci predoči ulizištvo i licemerje kao smešne osobina na koje treba da gledaju sa prezrenjem. Car je u našoj verziji samoljubiv, egocentričan, priglup i skon ismevanju podanika, a oni pak pothranjuju njegovu narcisoidnost i svaku podlost dočekuju sa entuzijazmom. Hvaliće najgore mirise i ukuse, igraće kako car svira, i na kraju će sa oduševljenjem pozirati uz carevo nevidljivo odelo. Carica će bezuspešno pokušavati da privuče pažnju cara koji se po ceo dan ogleda, spremna na svaku žrtvu koju njena podređena pozicija nosi, ali onoga časa kada cara svi prozru, okrenuće mu leđa, ogovarati ga i podsmevati mu se zajedno sa ostalim podanicima.

Priča dakle govori o prolaznosti svake vlasti, kao i o tome da nije car sam po sebi centar univerzuma, nego ga takvim čine oni oko njega.

Koreografski predstava nudi energičnu, virtuoznu igru, i predstavlja odličan izazov Mladoj Bitef dens kompaniji, koju čine učenici trećeg i četvrtog razreda odseka za Savremenu igru Baletske škole Lujo Davičo. Poseban kuriozitet predstavi daje mladi glumac Slaven Došlo u ulozi Cara.

Nadamo se da će ova predstava ostvariti svoja dva cilja, približiti plesni teatar mladim gledaocima, a u isto vreme ih podučiti da treba da budu pošteni i iskreni, da veruju svojim očima i svom sudu.

Jelena Kajgo

ASSITEJ Srbije udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade pokreće Prvi Festival ASSITEJ-a Srbije, koji se će se održati od 9. do 11. maja pod nazivom Pokrenimo priču širom bepgradskih pozorišta. U pitanju je pozorišni festival za decu i mlade,  nacionalnog i takmičarskog karaktera, koji će okupiti na jednom mestu profesionalne stvaraoce u pozorištu za decu i mlade iz Srbije,  a koji su članovi Udruženja.
 

Kao domaćin festivala, Pozorište lutaka „Pinokio“ na svojoj sceni ugostiće pet od ukupno devet predstava, dok se preostale predstave izvode na matičnim scenama u Beogradu – tri predstave na sceni UK Vuk Karadžić i Bitef teatra i jedna na matičnoj sceni u Novom Sadu. Prodaja karata vrši se na blagajni pozorišta u kojima se predstave izvode. 

Na Festivalu se donose dve podjedanko važne nagrade:

– nagrada za najbolju predstavu po odluci Stručnog žirija u sastavu: Milena Depolo, Jelena Bogavac, Jelena Popadić Sumić, Marijana Cvetković, Anita Stojanović, David Alić, Dragiša Kosara, Emil Kurcinak i Petar Lukić.

– nagrada za najbolju predstavu po odluci Žirija pedagoga u sastavu: Sanja Terić, Jelena Stojiljković i Vesna Šojić.

Pokrećemo priču o zajedništvu. Pokrećemo priču o našoj publici. Da li ćemo uspeti da je zadržimo? Da li joj se obraćamo na pravi način? Da li nas doživljava kao edukatore, prijatelje, autoritete ili zabavljače? Da li deca i mladi vole pozorište? Pokrećemo priču o nama samima. Pogledajmo se u ogledalo. Pokrećemo priču o budućnosti.
 

ASSITEJ srbije okuplja više od 50 članova među kojima su institucionalna pozorišta za decu i mlade, pozorišta nezavisne scene, festivali i programi festivala posvećeni mladoj publici, ustanove kulture koje u svom programu neguju profesionalni pozorišni izraz za decu i mladu publiku i pojedinci, umetnici i umetnički saradnici svih profila.

Izvor: Bitef teatar

Related posts

Leave a Comment