Čupava Keleraba deli besplatne karte za tri projekcije na ovogodišnjem Beldocs-u

Predstavljamo vam filmove žena autorki sa festivala Beldocs 2019

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića. Predstavljamo vam tri filma čiji su autori žene rediteljke.

MS Valentina

Melanie Hollaus, Austrija, 2019, 80′

Svetska premijera Beldocs 2019

Teretni brod MS Valentina prelazi 1640 kilometara Dunava na svom putu od Linca u Austriji do Rusea u Bugarskoj, prolazeći sedam zemalja. Reka, kao svojevrsni „Evropski put“, puna je suprotnosti i razlika.

Film o svakodnevnom životu na teretnom brodu MS Valentina. Rumunska porodica koja živi u njihovom domu napravljenom od čelika, koji uključuje dnevni boravak, kuhinju, spavaće sobe i kupatilo. Pomorac koji je smešten u kabinu veličine tri sa tri. Prtljažnik koji je ispunjen s 890 tona đubriva. Život porodice čvrsto je povezan s rekom. Voda dominira nad njihovim životom i radom. No, sudari i opasne vode takođe su deo svakodnevne rutine.

O rediteljki: Melanie Hollaus rođena je 1980. godine u Tirolu (Austrija). Nakon što je diplomirala na katedri za glumu, stekla je iskustvo u performansu i filmskoj produkciji. Od 2008. usredsređuje se na filmsko stvaralaštvo i video art.

Trejler – film MS Valentina: https://www.youtube.com/watch?v=rof0IlDslPE&feature=youtu.bež

Nedelja 12. maj / 18.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska, Q&A

Manu

Emmanuelle Bonmariage, Belgija, 2018, 92′  

Festivals IDFA 2018

Manu je upečatljivo jedinstven i dirljiv dokumentarni portret veoma jedinstvenog, beskompromisnog i kreativnog čoveka, belgijskog reditelja Manua Bonmariagea.

Film putuje kroz njegov život i dela, intimno zabeležen od strane njegove ćerke Emmanuelle. Razigrana izjava ljubavi dokumentarnom filmu i humanosti, između oca i ćerke, Manu je inspirativno slavlje beskrajno znatiželjnog uma, usred bolesti koja polako utiče na njegovo pamćenje.

O rediteljki: Emmanuelle Bonmariage je obučena glumica. Počela je svoju karijeru između bioskopa i pozorišta, igrajući svoje prve uloge u kratkim filmovima. Napisala je i snimila predstavu Le soleil luit pour tout le monde (Sunce sija za svakoga). Autorka je dva kratka filma, Les provisions i Contre sens. Manu je njen prvi film.

Trejler – film Manu: https://www.youtube.com/watch?v=HzyObyUf0IM&feature=youtu.be

Četvrtak 9. maj / 16.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska

Mignon

Kata Olah, Sándor Csukás, Mađarska, 2019, 28′

Festivali Budapest 2019, CinéDOC-Tbilisi 2019

Minjoni su slatki, slatki kao Marika. Detinjasta duhom, Marika živi za ples i pleše kako bi prevazišla svoje izgubljeno detinjstvo.

Marika je najsjajnija zvezda klubova za starije. Iako ima preko 80 godina, ima novorođenu dušu i svoj život vodi strastveno: žudi za slatkišima, igra se sa svojim plišanim igračkama i oblači kao lepa balerina. Nakon 60 godina života bez ljubavi, napokon je uz nju Janoš: tango, valcer, sving, ča-ča-ča, peciva, ako tako poželi, i dva puta dnevno. Marikin strastveni način pripovedanja, njen živahan pogled i vrcave rečenice pune su radosti i energije. Ali njen entuzijazam i ljubav prema životu skrivaju duboka i mračna sećanja.

O rediteljima:

Kata Oláh već 25 godina radi kao producent u filmskoj industriji. Počela je da se bavi režijom pre nekoliko godina. Već je režirala nekoliko dugometražnih dokumentaraca i kratkih igranih filmova. Njen najnoviji kratki film En Passant izašao je u svet i osvojio nekoliko nagrada na brojnim festivalima. Njen poslednji dokumentarni film The Bar Mitzvah boys nominovan je za PRIX EUROPA 2018.

Sándor Csukás diplomirao je na Mađarskoj filmskoj akademiji 1993. godine. Učestvovao je kao snimatelj u više od 60 dokumentarnih i kratkih filmova, nekoliko TV drama i 12 igranih filmova. Dobitnik je prestižne nagrade György Illés, nagrade Béle Balázs i nagrade za snimatelja godine u Mađarskoj. Paralelno sa svojim aktivnostima, trenutno je i profesor kamere na Univerzitetu Metropolitan u Budimpešti.

Trejler – film Minjon: https://www.youtube.com/watch?v=xgY5beRYJmc&feature=youtu.be

Ponedeljak, 13.maj  / 16.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska

Izvor: Beldocs

Related posts

Leave a Comment