Intervju: Kata Olah – „Volela bih da naš film podstakne ljude da razumeju drugačije živote i načine razmišljanja“

Dokumentarni film “Mignon” mađarske rediteljke Kate Olah prati život Marike, bake detinje duše. Iako ima preko 80 godina, Marika je najsjajnija zvezda klubova za starije, ima novorođenu dušu i svoj život vodi strastveno: žudi za slatkišima, igra se sa svojim plišanim igračkama i oblači kao lepa balerina. Nakon 60 godina života bez ljubavi, napokon je uz nju njen partner Janoš. Publika dvanaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2019 koji se održava od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, uživaće u ovom izuzetno inspirativnom filmu u ponedeljak, 13. maja u 16.30 u Sali Dinko Tucaković u Jugoslovenskoj kinoteci, a u okviru selekcije laganih i duhovitih filmova “Breeze”. Tim povodom, razgovaramo sa rediteljkom filma o inspiraciji za film koji je snimila zajedno sa Sándor Csukás, i njenim impresijama o ovoj posebnoj protagonistkinji.

Kako ste došli na ideju da snimite film “Mignon”?

Pre nekoliko godina, radili smo na dokumentarnom filmu na temu savremenog dejtinga. Tada smo upoznali Mariku. Ona i njen partner su bili samo deo kratke epizode u tom filmu. Međutim, kako su oni nastavili da me zovu na njihove performanse, ostali smo u kontaktu. Jednom se desilo da smo bili blizu njihove kuće pa smo odlučili da ih posetimo. Kada sam videla sve one plišane igračke, istog trenutka sam osetila da iza te priče postoji mnogo dublja pozadina. Ona je bila raspoložena i upoznala nas je sa svakom igračkom ponaosob. Tada smo bili sigurni da će njena priča stvoriti film.

Uprkos teškom detinjstvu, Marika je zadržala radost života. Koliko njen detinji um ima udela u tome?

Marika je imala teško detinjstvo i dosadno odrastanje. Ceo život je nosila svoju traumu sa sobom, ali kada je stiglo njeno drugo detinjstvo, odn. kad je postala penzionerka, ona je konačno mogla da živi životom o kom je oduvek sanjala. Ona je podsvesno znala kako sebe da izleči, toliko da ona to čak može izraziti i pričati o tome. Ona možda izgleda detinjasto, ali je ona veoma pametna, po mom mišljenju. Pametnija nego većina nas. Njen psiholog je njen partner, a njena terapija je plesanje.

Kakve su vaše impresije o Mariki?

Marika je donekle naivna, ali u osnovi ona je ta koja je kreirala osobu koja želi da bude hranjena, voljena i zbrinuta. Njen ženski instinkt i praktični um takođe znaju da muškarci vole da budu oni snažniji i zahvalni su ako im neko dozvoli da budu “oslonac”. Ona je deo prošlosti – prava žena koja predstavlja vrstu ženstvenosti koja nestaje.

Šta biste voleli da postigne vaš film?

Volela bih da ljudi zaborave na svoje predrasude. Želim da postanu zainteresovani za ljude, da budu u stanju da razumeju drugačije živote, i drugačije načine razmišljanja. Još uvek je tabu tema pričati o slučaju u kom žena odlučuje da živi život bez dece. Prava žena želi da postane majka. Ne, to nije istina. Postoji mnogo faktora u našim životima koji utiču na naše odluke. Treba da naučimo da ne osuđujemo druge na osnovu naših iskustava. Dokumentarni filmovi su najbolji alat za to, po mom mišljenju. I to je razlog zašto snimam dokumentarce. Nalazim vrlo značajnim da ponudim određene solucije u svim mojim filmovima. Naši današnji životi su dovoljno teški i zašto ne bismo uneli malo svetlosti u njih? Zato mi je važno da u filmovima sa ozbiljnim temama uključim ironiju ili čak humor jer bol protagoniste filma možemo da osetimo jače ako se sa njima pre toga smejemo.

Sándor Csukás

Koji su vaši budući planovi?

Snimanje dokumentarnih filmova u Mađarskoj je jako loše, i nema mnogo poštovanja i interesovanja za dokumentarce. Uprkos toj činjenici, ja radim na dva filma u isto vreme i potrebne su mi godine da ih završim. Jedna je lična priča koju snimamo već dve i po godine. Drugi film smo počeli da snimamo pre godinu dana. Radi se o gej paru iz Rima čiji je san da naprave mjuzikl inspirisan njihovim životima i ljubavnom pričom. Projekat smo pokrenuli u WEMW Trst, i prikazaćemo ga na Hot Docs-u u Torontu, tako da se nadamo  da možemo da ga finansiramo iz međunarodnog tržišta.

Izvor: Beldocs

Related posts

Leave a Comment