Štefanu Kegiju uručene nagrade 52. Bitefa

U Rezidenciji švajcarskog ambasadora  Nj.E. Filip Ge-a  u utorak su svečano uručene nagrade 52. Bitefa, održanog u septembru prošle godine. Tom prilikom su Štefanu Kegiju, članu svetski proslavljenog kolektiva Rimini protokol, dodeljene dve nagrade za ostvarenjeZaostavština, komadi bez ljudi.
Nagrađena multimedijalna instalacija Zaostavština, komadi bez ljudi ostvarena bez fizičkog prisustva izvođača na sceni, u produkciji jednog od vodećih švajcarskih pozorišta Vidija iz Lozane, izvedena je tokom 52. Bitefa održanog od 13. do 22. septembra 2018. godine pod sloganom Svet bez ljudi, kada smo tokom 10 dana festivala imali priliku da vidimo i predstave iz Slovenije, Francuske, Srbije, Hrvatske, Nemačke, Estonije, Izraela, Švajcarske i Belgije.

Ivan Medenica umetnički direktor Bitefa uručio je Štefanu Kegiju Grand prix ,,Mira Trailović” za najbolju predstavu u celini, dok mu je Borka Golubović Trebješanin, novinarka Politike, uručila 41. Politikinu nagradu za najbolju režiju i delo slikara Predraga Miloševića Metafizičko popodne.

Štefan Kegi je prilikom preuzimanja nagrada izjavio: Za Zaostavštinu možete reći da je instalacija ali za mene je ovo jedna izvedba jer  izvođači samo trenutno nisu tu ali suštinski jesu izvođači i imrpresionaran sam što smo dobili čak dve nagrade. Rimini protokol je dobio naziv jer označava način na koji se radi u pozorištu pošto je pozorište kolektivni rad, i ja ovde primajući nagrade predstavljam jednu grupu ljudi.

Međunarodni žiri 52. Bitefa radio je u sastavu Judit Čaki, pozorišna kritičarka i profesorka iz Mađarske, Radmila Vojvodić, pozorišni reditelj, dramski pisac i profesor režije na FDU Univerziteta Crne Gore, Aleksandra Janković, stalni član pozorišta Atelje 212, Bojana Mladenović, koreografkinja i umetnička direktorka SNDO u Amsterdamu i Brajs Lis, vanredni profesor na odseku Drama i pozorište na Rojal Holoveju, Univerziteta u Londonu. Žiri je u obrazloženju povodom dodele nagrade Grand prix ,,Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini naveo, da ova kompanija ima svoje prepoznatljivo mesto u evropskom pozorišnom pejzažu, ali da je ovaj žiri posebno dotakla jasnost, suptilnost i dubina ove predstave.

Članovi Politikinog žirija su bili: Gordana Popović, urednik Kulturne rubrike Politike, Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike, Egon Savin, pozorišni reditelj i Milan Nešković, pozorišni reditelj. Oni su naveli da je uZastavštini reč o događaju izuzetne umetničke snage koji stvara simbiozu gledaoca i viđenog.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Nj.E. Filip Ge u čijoj rezidenciji je i održana svečana dodela nagrada naveo je da mu je veliko zadovoljstvo što je otvorio rezidenciju za Bitef i nagradu koja se dodeljuje Štefanu Kegiju. Razlog zašto podržavamo Bitef nije samo zato što je Bitef institucija sa međunarodnom reputacijom već zbog hrabrog programa koji tretira važna pitanjanaveo je Nj.E. Filip Ge.

Ivan Medenica je uručujući nagradu Kegiju najavio da Štefan danas nije u Beogradu samo da bi primio nagrade već i da bi odabrao prostore za svoju predstavu Remote Belgrade koja će biti deo 53. Bitefa.

Svečanoj dodeli prisustvovali su i glumci Aleksandra Janković i Vlada Aleksić, slikari Ivan Grubanov i Predrag Milošević, Milan Lučić ispred British Council-a, predstavnici kompanija Deloitte, I&F Grupe, Zepter hotela, Halo creative team-a, i mnogi drugi.

Zahvaljujemo se ambasadoru Švajcarske u Beogradu Nj.E. Filipu Geu što nas je ugostio ovom prilikom i podržao gostovanje pobedničke predstave na 52. Bitef festivalu!

Izvor: Bitef teatar
Foto: Jakov Simović

Related posts

Leave a Comment