Dva predavanja u Narodnom muzeju

Predavanje

KNjIŽNI PORTRET DOSITEJA OBRADOVIĆA

Muzej Vuka i Dositeja

Četvrtak 25. april u 18 časova

U tekekućoj 2019. godini kojom se obeležava 280 godina od rođenja Dositeja Obradovića (1739?–1811) U Muzeju Vuka i Dositeja će se u četvrtak 25. aprila u 18 časova, održati predavanje Knjižni portret Dositeja Obradovića, sa željom da se uz nemerljivo Dositejevo delo prisetimo i njegovog lika.

Predavanje će održati prof. emeritus Mirjana D. Stefanović, iskusni poznavalac i istraživač književnosti i kulture 18. veka.

Bez obzira na to što Dsitej za života nije stavio portret ni na jednu od svojih knjiga, poštovaoci srpskog velikana portretisali su ga i njegov lik postao je veoma popularan među Srbima, a ukrašavao je i frontispise pojedinih izdanja njegovih knjiga nastalih nakon njegove smrti. Iako su ga mnogi idealizovali, jedno zanimljivo svedočanstvo najmilijeg Dositejevog učenika daće verodostajan izgled Dositejev, čiji će se lik na osnovu tog opisa naći i u nekim knjigama. Koji su to slikari, koji su to i kakvi su to portreti – eto osnove za jednu pomalo ponorničku priču i o Dositeju i o zaboravljenim srpskim slikarima. Ulaz je slobodan.

Predavanje

OD KRAČUNA DO ČEŠLjARA: EVROPSKI OKVIRI SRPSKOG BAROKNOG SLIKARSTVA

Atrijum Narodnog muzeja

Četvrtak 25. april u 18 časova

U okviru pratećih programa izložbe Berninijeva škola i rimski barok. Remek dela Palate Kiđi u Ariči gostujući predavač, vanredni profesor dr Valdimir M. Simić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu održaće predavanje Od Kračuna do Češljara: evropski okviri srpskog baroknog slikarstva u Atrijumu Narodnog muzeja u okviru kojega će zainteresovanim posetiocima biti pružena mogućnost da saznaju nešto više o srpskom baroku i njegovom mestu u širokim okvirima barokne kulture koja ja od 17. veka iz Rima zapljusnula čitavu Evropu i značajan deo Novog sveta. Ulaz je slobodan.

Izvor: Nardni muzej Beograd

Related posts

Leave a Comment