Otvaranje izložbe „Poetika svakodnevice“ u MAU

Fotografi: Edvard Ešvalu, Ester Rut Mbabazi, Samir Saču, Nema Džodi Ngelime, Sara Vaisva

Kustosi izložbe: Pernile Berendsen, Edvard Ešvalu, Emilia Epštajn

Dizajn izložbe i grafički dizajn kataloga: Ivana Bunuševac

Otvaranje: četvrtak, 18. april 2019. godine u 19 časova
u Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Fotografi Edvard Ešvalu, Nema Džodi Ngelime, Ester Rut Mbabazi, Samir Saču i Sara Vaisva, prvi put izlažu u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Neki od njih su profesionalni fotografi sa dugogodišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima, dok pojedini tek grade svoju karijeru na polju fotografije. Bez obzira na to, svi su već stekli status „influensera“ u svojim virtuelnim i realnim zajednicama. Kroz izložbu „Poetika svakodnevice“ želeli smo da predstavimo fotografe koji koriste mobilne telefone i Instagram platformu kao produžetak svojih ruku, misli i osećanja. Instagram je za njih sredstvo kojim pokušavaju da prenesu svoje viđenje sveta, odnosno svet kakvim ga vide i žive kroz svoje svakodnevice, putovanja, ali i poslovne zadatke koji ih dovode u interakcije s najrazličitijim mestima i ljudima.


Izvodi iz kataloga:

  • Nadamo se da će izložba uticati na to da se odbace generalizacije šta Afrika jeste ili nije, ali i da će probuditi znatiželju o reprezentaciji, nijansiranosti i raznolikosti.

Pernile Berendsen, novinarka/fotografkinja 
www.duniaduara.dk@dunianiduara

  • Nikada u istoriji Afrike nije postojao period u kojem najviše snimljenih i deljenih („šerovanih”) fotografija nije na temu ratova, siromaštva, bolesti, već o svakodnevnom životu na kontinentu. I, što je najvažnije, ispričali su ih sami Afrikanci.

Edvard Ešvalu, novinar/fotograf 

Izvod iz recenzije:

  • Čini se da je demokratija stigla u Afriku na neočekivan način – putem jednog od najmlađih medija, fotografije. Naši mali elektronski saputnici, pritiskom na to plavo dugme (‘follow’), postaju ulaznica u jedan novi svet u kom svaki glas može biti važan, ukoliko je dovoljno glasan i ukoliko ga dovoljan broj nas prati.

Ivana Tomanović, fotografkinja, vanredna profesorka 
na Akademiji umetnosti, Novi Sad

Izvor: Muzej afričke umetnosti

Related posts

Leave a Comment