Prvi koncertni performans Zlatka Burića i T.I.G. grupe u Beogradu

U Ustanovi kulture ‘’ Stari grad’’ (Parobrod),  K.Mišina 6a, u subotu, 20. aprila od 20 časova održaće se  prvi koncertni  nastup u Beogradu  TELEPATSKE  INTERNACIONALNE GRUPE  T.I.G.  koju čini trio:   Zlatko Burić Kićo,  Henning Frimann i Jørgen Rasmussen.

Multimedijalna grupa T.I.G.  postoji od 1994. godine. Tada je u Danskoj Zlatko Burić, kostimiran u  voće i povrće, okićen jabukama i krastavcima, koristio brašno, griz i alevu papriku kao sredstvo umetničkog izraza. Jørgen  Rasmussen, pevao popularne punk pesme, a Henning je stvarao zvučne skulpture od metalnih kolica iz supermarketa i sudopera. Vremenom, T.I.G. nastupi  sve više podsećali su na muzički teatar-kabare, nalik rock koncertima. Mešajući elemente popularne kulture i tzv. visoke umetnosti, iz godine u godinu, T.I.G. danas  otvara oči i ulazi u srca publike, zbog onoga sa čim se njihova pojava izjednačava : avangardni teatar, underground film, eksperimentalna muzika i dadaizam.

T.I.G. je do sada nastupao u Skandinaviji i zemljama Beneluksa  i bivšoj Jugoslaviji : u Ljubljani, u organizacaciji MSC iz Kopra ( Marko Brecelj)  i Zagrebu, u organizaciji Kluba ‘’Močvara”, Istri i Slavoniji.

Gost T.I.G.-a  biće P.O. Jorgens,  sa kojim su Zlatko Burić Kićo i Henning Frimann do sada muzički  sarađivali, u radu u pozorištu i na projektima Damira Bartole D.B.Indoš.  Prijatelj Zlatka Burića, Dušan Kojić Koja iz rok grupe Disciplin A Kitschme ( Disciplina kičme)  ugovorio je ovo beogradsko gostovanje T.I.G. u UK Stari grad.

Zlatko Burić Kićo, pozorišni ,filmski glumac i performer,  jedan od osnivača Kugla Glumišta- kultne pozorišne, interdisciplinarne i multimedijalne družine bivše SFRJ, koja je delovala u periodu od 1975. do 1982. godine. Kugla glumište poznato je po novoj koncepciji promišljanja teatra, u kome je predstava akcija, a gledalac postaje akter predstave.  Od 1983. godine nastupa na sceni muzičkih performansa Danske, u saradnji sa Damirom Bartolom ( ex-Kugla) na različitim projektima.

Burić je dobitnik  nagrade za debitantsku ulogu u filmu “Pusher” Nicolasa W. Refena, ali on snima filmove ne samo u  Danskoj, nego i u Engleskoj i USA, u novije vreme u Hrvatskoj. Glumi u institucionalnim pozorištima Danske, od sredine 90-tih prošlog veka. Pet godina zaredom je na svetskoj turneji zahvaljujući predstavi “Tiger Lillies perform Hamlet”.

Predstave “Knjiga mrtvih”, ‘’Kabare tamne zvezde” , ‘’Ljubavni slučaj Fahrije Pešić’’ režirao je u Zagrebu.

Cena ulaznice za ovaj događaj je 500 din, rezervacije na brojeve telefona: 011 / 41 42 163;  063 8 659 950.

Izvor: UK „Stari grad“

Related posts

Leave a Comment