Premijera monodrame „Jul“ u UK „Stari Grad“

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na  premijeru monodrame „JUL“ Ivana Viripaeva, u režiji Tare Manić koja ćebiti održana u petak, 29. marta u 20h uUK Stari grad. 
U predstavi igra Nataša Tapušković.

Dramaturg je Dejan Prćić, kostimograf Srđan Perić, direktor fotografije Luka Trajković, montaža Marija Jelušić, šminka Snežana Petković, fotografija Marijana Janković.

Glavni lik monodrame Jul, savremenog ruskog pisca Ivana A. Viripaeva, „čovek je po sredini“ koji iz neimenovanog ruskog sela, polazi da pronađe, kako i sam kaže, „svoju rođenu ludnicu“ i tamo, konačno, pronađe dom, koji je u mestu u kom živi, izgubio.

Podeljena u dva narativna toka, monodrama Jul, s podnaslovom prvi deo dramske trilogije Izbavljenje, sugeriše dva jasno odvojena toka svesti, od kojih je prvi, put nasilja, agresije, socijalne nepravde opisane u realističnom prosedeu iz kojeg glavni lik potiče, dok je drugi, iako jezički veoma sličan prvom, put reminiscencije, ljubavi i na kraju, iskupljenja. Jezičkim stilom, autor jasno sugeriše da se radi o jednom od mnogih, koji se u ovom slučaju zove Petar, ali napomenom da tekst izvodi žena jasno ukazuje na dualitet koji, kao i u samoj formi, upisan je i u sadržaju, čime se ostavlja dovoljno prostora da događaji, kao i likovi u drami, transcedentiraju u ono što autor, kako se da protumačiti, s velikom dozom ironije, naziva Izbavljenje.

Shvaćena doslovno, monodrama Jul, mogla bi se tumačiti kao drama o čoveku koji mir pronalazi u ludnici, ali sagledavajući svaki aspekt toka svesti koji je upisan u narativ drame, jasno je da Viripaev, stvara sliku čoveka u kojem se ovaploćuju svi polariteti, bili oni definisani kao muški i ženski princip, mržnja i ljubav, pravda i nepravda ili na kraju, rođenje i smrt.

          Viripaev monodramom Jul, spaja zapadnu kulturu življenja sa istočnim shvatanjem smrti, te celokupna ruska kultura dobija novu dimenziju, koja motiv izbavljenja pronalazi u žrtvovanju drugog, u čemu lako možemo prepoznati likove i motive iz romana Dostojevskog u jednom savremenom kontekstu.

GLUMICA: Nataša Tapušković

REDITELJ: Tara Manić

DRAMATURG: Dejan Prćić

KOSTIMOGRAF: Srđan Perić

DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Luka Trajković

MONTAŽA: Marija Jelušić

ŠMINKA: Snežana Petković

FOTOGRAFIJA: Marijana Janković

Izvor: UK „Stari Grad“

Related posts

Leave a Comment