Besplatan ulaz u Istorijski za Osmi mart

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da se Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima u petak 8. marta u izložbenom prostoru Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića besplatno posete aktuelnu izložbu multimedijalnu izložbu „Kraj Velikog rata 1917–1918” upotpunjenu tematskim izložbama „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo” i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”, kao i gostujuću izložbu Centra za primenjenu istoriju „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915”.

Izložba „Kraj Velikog rata 1917–1918” je savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima i upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti, što potpunije i verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina kada je srpska vojska, nakon velikih stradanja i oporavka u savezničkim zemljama, započela operacije za konačnu pobedu i povratak u otadžbinu.

Primena savremenih tehnologija će posetiocima omogućiti da ostvare interakciju sa eksponatima i otkriju multimedijalne sadržaje, koji predstavljaju digitalnu nadogradnju same postavke. Tako će posetioci pojedine segmente izložbe posmatrati iz rekonstruisanog rova, kroz druge će ih voditi „lično” slavni forenzičar Rodolf Arčibald Rajs „oživljen” modernim tehnologijama, koji će na osnovu isečaka iz svojih čuvenih izveštaja tumačiti određene događaje, dok će u delu posvećenom bitkama na Dobrom polju, Sokolu i Veterniku, gde je Solunski front probijen, imati utisak da su i sami deo sukoba.

Pored dokumentarnih filmova, ličnih predmeta, oružja, odlikovanja i brojnih do sada neizlaganih fotografija, na izložbi su prikazane i umetničke slike i plakati, koji su obeležili i ovekovečili ovaj slavni period srpske prošlosti.

Više informacija o izložbama na sajtu Muzeja: http://imus.org.rs/izlozbe/

Izvor: Istorijski muzej Srbije

Related posts

Leave a Comment