Izložba slika Dimitrija Danilovića u KC „Ribnica“

U Galeriji Kulturnog centra u Ribnici u sredu, 13. februara u 19 časova, biće otvorena izložba slika „Pop – ikona nostalgija“, čiji je autor Kraljevčanin Dimitrije Danilović.

Još od doba dadaizma, a naročito od druge polovine 20. stoleća, značajan deo umetničke produkcije predstavlja svojevrsnu provokaciju. Ona je vremenom postajala sve agresivnija (neretko prikrivajući nedostatak darovitosti i veštine) i plića (svedena na puku dosetku, ma kako spektakularno izvedenu). Sa svojim savremenim ikonama, Dimitrije Džimi Danilović ne može se, međutim, smatrati takvim provokatorom. Njegov izloženi opus zasniva se na pažljivom odabiru, promišljenoj ikonografiji i dubokom inetlektualnom, ali i intuitivnom uvidu u stanje savremenog doba. Posluživši se obrascem tradicionalne ikone, u namerno rustičnom i unekoliko ekspresionističkom stilu, on pred publiku izlaže istinski credo savremenog čoveka.

Dimitrije Danilović je rođen u Kraljevu 1993. godine. Završio je srednju Umetničku školu u Kraljevu, a nakon toga osnovne studije na FILUM-u u Kragujevcu, na odseku Zidno slikarstvo. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu.

Izložba će biti otvorena do 26. februara 2019. godine.

Izvor: KC „Ribnica“

Related posts

Leave a Comment