Dešavanja u SKC Kragujevca

Utorak, 22. januar, Kontakt galerija SKC-a, 20:00
Projekcija filma Babica (The Midwife)

Kada joj se trideset godina kasnije javi nekadašnja potencijalna maćeha Beatris (igra je – Katrin Denev) zbog čijeg odlaska se njen otac ubio, a ona ponela traume, babica Kler pokušava da opet svoj život vrati u normalu. Ona je konačno uredila svoj život. Kao samohrana majka poslala je sina na studije medicine, sada vozi bicikl i poseduje svoju vikendicu na obali reke i konačno može da provede život po svojim pravilima. Beatris, koja je nekada jurila za kockom i alkoholom, sada se kao ruina vraća u njen život i to baš u momentu kada i porodilište u kome Kler radi kao iskusna babica prolazi kroz reforme koje joj ne prijaju.
„Babica” je film jakih emocija sa elementima vedrog humora i drame.

Režija: Martin Provo
Žanr: Drama
Trajanje: 117 minuta
Proizvodnja: Francuska

Ulaz na film je slobodan.

Sreda, 23. januar, Kontakt galerija SKC-a, 19:00
Predstavljanje zbirke pesama Gotam bluz – Aleksandar Petrović Babić

U Gotamu su Heroji i Zlikovci još uvek u formi, gipki, okretni. Ostatak stanovništva morbidno je gojazan, otromboljen i bezvoljan, gotovo nikada ne izlazi iz stanova. Ulice su postale beskrajan poligon za borbu protiv pravde i haosa.
Tu smo i mi, Operateri. Kada neki bračni par na lutriji izvuče dozvolu za prokreaciju, naša dužnost je da ih prevezemo do Hale za igru, obnažimo, namažemo eteričnim uljima, te privežemo strunama za kranove i vinemo u vazduh. Tamo naši vični prsti, uz pomoć gumenog džojstika, stvaraju nesputane pokrete, drske manevre spajajući i razdvajajući ljubavnike. Oni su novi izvori energije, kada im se tela sudare bljesak je dovoljno jak da osvetli čitav vidik. Njihovo trenje možda čak ugreje i ledene dlanove sveta.
Nakon radnog vremena, dok čekamo gradski prevoz, Zlikovac nam prilazi i pali cigaretu. Crni grifon dima pojavljuje se u mlazu iz njegovih pluća i klizi niz ulicu. Pita, kada polazi maglev ka Centralnoj Zoni. Posle dobre tuče na periferiji grada, Superheroj obično nestane u nepoznatom pravcu, u svom skupom retro-automobilu.
Zli pak prenosi pozdrave i utiske iz borbe, a zatim priča o berzi, supruzi, smislu strogo podeljenih uloga i Tajnom Skrovištu. Ako je baš u egzistencijalnom očaju, razgrne košulju i dopusti nam da prislonimo uši na njegov trbuh i slušamo Gotam bluz.

Aleksandar Petrović Babić je rođen 1984. godine u Jagodini. Osvojio je treće mesto na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu, bio finalista festivala mladih pesnika „Dani poezije“, u Zaječaru. Objavljivao je u časopisima „Koraci“ i „Gradina“, zastupljen na projektu „Reč u prostoru“ beogradskog SKC-a, kao i u zborniku „Rukiposi 31“ u Pančevu. Iza njega su dve zbirke pesama, „Pesme i ostale metamorfoze“ (2002, nagrada fondacije „Dejan Mančić“ iz Niša), i „Bogovi otvorenih prozora“ (2017, nagrada za drugu knjigu Somborskog književnog festivala).

O knjizi će pored autora govoriti i njen urednik Zvonko Karanović.

Petak, 25. januar, Kontakt galerija SKC-a, 22:00
Koncert – Đorđe Miljenović + bend

Đorđe Miljenović aka Wikluh Sky iza sebe ima dugogodišnji staž kako u solo karijeri (kao kompozitor, tekstopisac i izvođač) tako i u saradnji sa čuvenim Bad Copy-jem. Poslednjih godina predstavio je jedinstven zvuk i pristup muzičkom stvaralaštvu i tako zaslužio iskrenu naklonost regionalne publike.
Iako je muzika koju radi pod svojim imenom izrazito različita od prethodnog rada, njegovi poštovaoci odlično su prihvatili novi zvuk koji je prošle godine i zabeležen na dva albuma izdata za Mascom Records pod nazivima: „Sam pao, sam se ubio“ i „Amovi“.
Ovo je svakako jedan od najličnijih i najintimnijh muzičkih opusa koje smo verovatno ikada imali prilike da čujemo na domaćoj rok sceni koje Slobodan Nešović Loka opisuje kao „apsolutno muzičko čudo, na koje je naša rok scena čekala već 30 godina“.

Bend Đorđa Miljenovića čine:

Lav Bratuša (Darkwoodub)
Milan Mika Aćimović (Sopot
Janko Mostarlić (Kanda, Kodža i Nebojša)
Goran Lukić
Đorđe Todorović

Cena karte u pretprodaji je 600, a na dan koncerta 800 dinara. Karte se mogu kupiti svakog radnog dana do 20 časova u prostorijama SKC-a.

Subota, 26. januar, TC Plaza, 18:00
Koncert Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković

Nakon nedavno održanog nastupa na XII Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu „Kustendorf“, Akademski folklorni ansmabl „Svetozar Marković“ nastavlja sa nastupima. Naime, u subotu 26. januara, sa početkom u 18 časova, ansambl će, u okviru promocije prijema novih članova, održati celovečernji koncert u Tržnom centru „Plaza“. Tim povodom ansambl će predstaviti deo svog decenijama građenog repertoara, a posetioci će imaće priliku da uživaju u raskoši tradicionalnih igara i pesama gotovo svih krajeva Srbije. Takođe, ansambl će izvesti i koreografiju „Moldavska tarantela“, posebno postavljenu uz muziku iz filma „Na mlečnom putu“, reditelja Emira Kusturice. Koreogafija je do sada više puta izvođena na „Kustendorfu“, ali samo jednom pred kragujevačkom publikom.

Svi zainteresovani, koji budu poneseni i zavedeni ritmom, melodijom i koracima igara, mogu postati novi članovi AFA „Svetozar Marković“ Studentskog kulturnog centra.

SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment